Горски педагози ще участват в конгрес в Рига

Спипаха инспектор от БАБХ – Пловдив с подкуп от 1000 лв. и 2 торбички сирене и кашкавал

Победителите делят награден фонд от 6800 лева

Бразилецът в „Ботев“ (Пд) най-резултатен в Европа

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран в Северна Македония

ЕК: Държавите от ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

Талант, красота и музикални импровизации „В полите на Витоша”

Арестуваха сериен домашен обирджия Часове след обир в Горна Оряховица наел жилище в Шумен

Редят номинациите за кмет и общински съветници в БСП в Търново

Принц Уилям не се притеснява, ако някое от децата му се окаже гей

И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

Намереният мъртъв мъж в Пловдив убит от жена си, арестуваха я 47-годишната пловдивчанка го намушкала в корема след скандал, опитала да прикрие следите

Индийски самолет кацна извънредно на летище в Лондон заради бомбена заплаха

Момчето, което се удави в Дунав, показало ден по-рано клип на майка си как скача в реката

Здравко Здравков: Най-вероятно временно ще бъда председател на Столичния строителен надзор

Само онлайн кандидатстват седмокласниците На изпитите учениците ще пишат върху листове с персонален баркод

До 27 юни се очаква резултатите до изпитите да бъдат обявени. От 3 до 5 юли се подават документите за класирането, обявиха от МОН.

Промени в план-приема обяви МОН

16 000 квестори следят за реда

Изцяло електронно подаване на документи за кандидатстване след седми клас въвежда Министерството на образованието и науката (МОН). Освен това на изпитите, които предстоят, децата ще пишат върху предварително отпечатани комплекти с уникален баркод, като резултатите също ще се проверяват онлайн. Това са част от промените в план-приема за тази година, които бяха представени от просветния министър Красимир Вълчев и зам.-министъра Таня Михайлова.

61 223 са учениците, които се очаква да се явят на Националното външно оценяване, а квесторите, които ще следят за реда, са над 16 000. На 17 юни е изпитът по български език, на 19 юни – по математика, като тези дни са обявени за неучебни за всички училища. На 21 юни е изпитът по чужд език, който е по желание.

Миналата година 39% от родителите са се възползвали от възможността за електронно кандидатстване. Тази година МОН насърчава тази възможност чрез онлайн платформа. В нея може да се избере училището и паралелката. Родителите могат да подадат заявления и на място в училищата, ако нямат достъп до компютър, но и тогава документите ще бъдат подадени електронно от длъжностното лице.

Балообразуването също е видно на платформата. Максималният брой точки е 500. От тях 400 са оценките от външно то оценяване. 100 точки са от оценките по два от предметите от 7-и клас.

Без служебна бележка, черна химилка и документ за самоличност или бележник учениците няма да бъдат допускани до изпитите. “Изпитните комплекти, или листовете, върху които ще пишат децата, ще бъдат получени в училищата и няма самите те да ги разпечатват. Всеки изпитен комплект ще има свой уникален баркод. Смисълът му е да се елиминират практики за размяна на първа и втора част от изпита. Ще се проверяват и черновите”, обясни още Михайлова.

 

18 общини с нови професии

Децата избират измежду 2499 паралелки

Министър Красимир Вълчев апелира децата да се ориентират към професионалните направления, в които има и ще има недостиг на кадри.

2499 паралелки за заложени в план-приема след седми клас. Учениците могат да избират между 1446 професионални (57%) и 1053 профилирани паралелки. 149,5 са в дуално обучение.

162 паралелки са защитени – с профили, свързани със селското стопанство, енергетика, транспорт. В 18 общини има изцяло нови професии в общо 62 паралелки.

“Преди 30 години 60 процента от учениците у нас са учили в професионални училища и паралелки, но в предходните години спадна търсенето на професионалното образование”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

“Всяка година се утвърждава малко по-висок прием, отколкото броя на завършващи. И тази година има разлика и тя е по-малка от предходната, но имаме около 2400 места повече утвърден прием, отколкото е броят на учениците, които ще положат изпит, около 60 200 полагащи изпит ученици”, посочи той. 64 600 е броят на утвърдените места.

Министърът подчерта, че тази година преструктурирането на приема е не само от профилирани към професионални паралелки, но и от профили и професии, които са свързани с математиката, техниката и природните науки.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.