Само 1 блок саниран във Варна, в Тервел - 6

Само един блок и 2-3 входа са санирани във Варна в първия етап на програмата за енергийна ефективност. За сравнение в малкото добруджанско градче Тервел са завършени шестте големи блока с общо 277 апартамента и очакват финансиране и разрешение, за да санират и по-малките панелни сгради.

Кой е отговорен и кои са причините за голямото изоставане край морето, така и не стана ясно. Главни експерти по енергийна ефективност в общинската дирекция „ Инженерна инфраструктура” си прехвърлят топката между двата етапа, а ресорният зам.-кмет Христо  Иванов никога не си вдига телефона. Според поисканата официалната справка 69 сдружения на собственици са одобрени за финансиране  и са на различен етап от реализирането на проекта. 26 са подписаните договори с изпълнители за проектиране и строителство и предстои да започне същинската работа по сънирането, 6 проекта са останали по старата програма „Енергийно обновяване на българските домове” и чакат финансиране от Българската банка за развитие. Варненци трудно се сдружавали по съседски, а и масово не вярвали, че санирането ще им излезе безплатно, е една от най-спряганите версии за забавяне на изпълнение на програмата в морската столица. До среднощ звънят  баби по телефона, уплашени и притеснени какво ще им бъде откраднато или какво ще дължат за санирането, обясни за „Труд” младият главен експерт Милен Мънев, който е поел работата от лятото и твърдо е решил да навакса с темповете.

На срещата в петък на НСОРБ в Албена премиерът Бойко Борисов обърна сериозно внимание на кметовете за по-голяма активност по отношение на санирането. Той даде примери, че по-малките общини изпреварват големите. „В тези блокове живеят хора от всякакви партии. Това е абсолютна социална политика”, заяви министър- председателят и посочи, че благодарение на нея битовите сметки за ток намаляват наполовина, а блоковете стават чисто нови.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България