Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС

70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Едва около 10% от населението у нас спортува активно поне два часа в седмицата, показват данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания през миналата година. По този показател сме на предпоследно място в ЕС, като зад нас са единствено румънците, където едва около 7% се занимават активно със спорт. Средният показател за 28-те страни-членки е около 40 %, или почти 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно.

Най-добра двигателна култура имат в Дания, където 80% или почти 8 от всеки 10 датчани спортуват активно. Други страни с отчетена физическа активност над

50% са още Финландия, Норвегия, Исландия, Швеция и Германия.

В съседна Гърция спортуващите надхвърлят границата от 20 %, но в Турция например, са почти толкова мързеливи, колкото и в Румъния - едва 7%.

В същото време около 70 на сто от българите се самоопределят с много добро или добро здраве, докато само 10 на сто са посочили, че здравето им е много лошо или лошо. Самооценката ни е почти толкова висока, колкото и в страни като активно спортуващите. Като здрави в най-висок процент се определят жителите на Ирландия, Дания, Холандия и Швеция - над 80 на сто казват, че са в отлично или добро здраве.

Най-ниска самооценка на здравето си имат представителите на трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония, както и жителите на Хърватия, Португалия и Унгария - около 50%.

Статистиката показва още, около 40% от анкетираните смятат, че местните власти не правят достатъчно за практикуването на спорта сред европейците.

Коментари

Задължително поле