Само 1/30 от строителните отпадъци във Варна стигат до в депото

При бурното строителство във Варна само 600 т от общо 20 000 тона строителни отпадъци отиват в регионалното депо. Това означава, че останалата част се хвърля в дерета и по поляни, посочи проблема на среща със строителния бранш инж. Тихомир Тимов, началник на отдел "Общинска инфраструктура" в община Варна.

Регионалното депо в Аксаково беше изградено миналата година с европейски средства по ОП "Околна среда" между 3 общини, сред които Варна е с най-голям дял. Когато не се спазва Законът за управление на отпадъците, от МОСВ ще бъде наложена изключително голяма санкция на общините, коментира зам.-кметът на Варна инж. Христо Иванов.

От общината са пуснали предупредителни писма до строителните предприемачи и при неизпълнение на предписанието ще се налагат глоби на нарушителите, а и няма да бъдат издадени разрешителни за влизане в експлоатация на новите обекти, каза Иванов.

Оказа се, че цената за изхвърляне на боклуците на регламентираното сметище е доста солена - 11.20 лв. без ДДС на тон, като 90 на сто отиват за такса на държавата.

Коментари

Задължително поле