Само 2 лева за паметник на Благодетеля на Бургас

“Бащата на Бургас” раздал богатството си, мислейки за равенство между хората

Благодетелят на Бургас - големият дарител Александър Георгиев - Коджакафалията ще има паметник. Вече е определено и мястото за него - до бившето сиропиталище, сега иновативно училище в морския град, носещо неговото име.

Скулпторът Радостин Дамасков е направил проекта, остава той да се бронзира и да се постави в един от най-оживените райони на града. Проблемът е, че в дарителската сметка, която набира средства за паметника, има само...два лева!

 

“Според мен хората много или малко се разколебаха, защото не знаят подробности за този паметник, не знаят, че самите те трябва да направят дарение на най-големия дарител на града си”, казва Дамасков. “И аз, като всички, само бях чувал за него. Но сблъсквайки се с книгата за неговата история, останах удивен.

Не е толкова важно, че Коджакафалията е раздал цялото си богатство на гражданите. Той е оставил в завещанието си завети, които са толкова човешки и християнски - аз не съм предполагал, че може да бъде такъв голям родолюбец.

Най-силно ме впечатли фактът, че той оземлява около 500 семейства бежанци, които идват тук голи и боси. Семейства, а не отделни персони. Той им подарява места от всичките си ниви. От улица “Сан Стефано” нататък, всичко е било негово. В същото време е живеел в малка стаичка под стълбите на голяма сграда - негова собственост”, казва скулпторът.

Пословичен със скромността и добротата си, Коджакафалията умира през 1913. Той е направил и много други дарения: построява лазарет по време на войната, построява и старопиталището - “за подпомагане на болни и хромави хора”, което значи нещастни хора.

“Сираци, бедни и хромави хора”, пише изрично в завещанието му. Отделно, с даренията на земите, които прави и главно чрез рентата на нивите си, той завещава на храм “Св. св. Кирил и Методий” средствата да се използват във всяка Страстна седмица за раздаване на бедните.

Не е правил разлика между българи, гърци и турци, завещанието е просто - “на бедните”. С негови средства се построява и самият храм.

“Александър Георгиев- Коджакафалията става икона, защото раздава богатството си по възможно най-добрия начин, мислейки за равенството между хората и за благосъстоянието на бургазлии”, добавя скулпторът, който се е запознал с биографията на Благодетеля и е успял да пресъздаде образа - вечно вълнуващ заради живота му - посветен и в служба на другите, за доброто на Бургас. Наричали са го още “Бащата на Бургас”.

Коджакафалията е бил търговец, имал е 7-8 хана и магазини. Никога не е имал семейство и една от причините за това е, че на младини любима девойка му е отказала. Бил е много умен човек, владеел е 3-4 езика, въпреки че не е имал образование. Бил е и малко несъразмерен, оттам идва и прякора му- Коджакафалията, демек, “с голяма глава”.

И най- странното: Въпреки, че е бил много богат човек, носил се е неглиже, със селските груби дрехи. Единственото наследство, което получил от баща си било едно бозаво палто. Навсякъде ходел с него. Един път го дал на свой съселянин да се прибере в люта зима, оня се забавил да му го върне и Коджакафалията не изтраял, отишъл пеша до родното си село Зидарово, за да си го вземе.

На един градски празник, неговите съдружници се наговорили и му купили нови дрехи, взели му старите и ги скрили. Но той пак не се пременил, напротив - като разбрал какво са направили, се заключил и три дни не излязъл от стаята си.

Единственият портрет, който имаме от него, е от неизвестен фотограф, тайно или случайно сниман в кафене. С калпака си - също постоянен атрибут на неговия вид и с кундури на бос крак. Вълнуваща е история на Коджакафалията. Скулпторът Радостин Дамасков се надява обществото да го подкрепи и да се съберат най-сетне парите за паметника.

Дамасков се е посветил изцяло на каузата - да довърши мемориала на Благодетеля на Бургас. Тази година той навършва 60 и преди броени дни в Казиното, на метри от морето, нареди вълнуваща изложба. От една страна, тя е осеяна с пластики, а от другата страна са рисунки, направени изцяло на морска тема.

“Може спокойно да се нарече тематична морска изложба. Това е един мой личен поглед към цялата морска история. За мен морето е начин на живот. Пресъздавам го не както го виждам, а както го чувствам”, споделя авторът и добавя: “Като човек, който изцяло принадлежи на този град, няма как морето да не е основното нещо отразявано в творчеството ми”.

Но образът на Коджакафалията - Бащата на Бургас - е сред най-вълнуващите в творчеството му. Паметникът, който скоро ще се появи в един от най-хубавите райони на града, трябва да бъде истинска светиня за бургазлии и да им напомня, че не е важно нищо друго, а само това да си с голямо сърце, изпълнено с доброта и мечти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица