Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

МВР хвана 1330 шофьори, паркирали на места за хора с увреждания

Само 2% от моряците по света са жени Дамите пробиват по-лесно във военния, отколкото в търговския флот

Само 2% от моряците по света са жени. Представителките на нежния пол се реализират по-лесно във военния флот, отколкото в търговския, където работодателите масово ги игнорират за сметка на мъжете. Това съобщи д-р Пинар Оздемир от Морския университет „Пири Рейс“ в Истанбул на международна конференция във Варна, посветена на управлението на различията в морската професия.

Домакин на форума бе Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“, което в партньорство с морските академии на Турция, Румъния и Полша работи по финансиран от програма Еразъм+ проект MENTORESS, насочен към повишаване на равнището на заетост на жените в морската индустрия.

На форума бе представено анкетно проучване сред над 1000 студенти и професионалисти от четирите държави за наличие на дискриминация спрямо нежния пол в морския бизнес. Резултатите сочат, че в търговския флот има и различия в заплащането между мъже и жени на еднакви позиции, докато във военния такъв проблем не съществува.

У нас 25-30% от курсантите, които се подготвят за работа във ВМС, са девойки, докато студентките в плавателните специалности за търговското корабоплаване са по-малко, съобщи кап. I ранг проф. Калин Калинов, зам.-началник на ВВМУ „Никола Вапцаров“.

„Като цяло обаче интересът на дамите към морските професии расте и вече 60% от възпитаниците ни са момичета“, допълни Калинов. За да се преодолеят по-лесно различията между половете в нелеката моряшка професия, университетите участници в проекта ще подготвят общи учебни програми за студенти и преподаватели, чиято цел ще е кадрите да бъдат обучени да работят ефективно в смесени екипи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.