Само 2% от моряците по света са жени

Дамите пробиват по-лесно във военния, отколкото в търговския флот

Само 2% от моряците по света са жени. Представителките на нежния пол се реализират по-лесно във военния флот, отколкото в търговския, където работодателите масово ги игнорират за сметка на мъжете. Това съобщи д-р Пинар Оздемир от Морския университет "Пири Рейс" в Истанбул на международна конференция във Варна, посветена на управлението на различията в морската професия.

Домакин на форума бе Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", което в партньорство с морските академии на Турция, Румъния и Полша работи по финансиран от програма Еразъм+ проект MENTORESS, насочен към повишаване на равнището на заетост на жените в морската индустрия.

На форума бе представено анкетно проучване сред над 1000 студенти и професионалисти от четирите държави за наличие на дискриминация спрямо нежния пол в морския бизнес. Резултатите сочат, че в търговския флот има и различия в заплащането между мъже и жени на еднакви позиции, докато във военния такъв проблем не съществува.

У нас 25-30% от курсантите, които се подготвят за работа във ВМС, са девойки, докато студентките в плавателните специалности за търговското корабоплаване са по-малко, съобщи кап. I ранг проф. Калин Калинов, зам.-началник на ВВМУ "Никола Вапцаров".

"Като цяло обаче интересът на дамите към морските професии расте и вече 60% от възпитаниците ни са момичета", допълни Калинов. За да се преодолеят по-лесно различията между половете в нелеката моряшка професия, университетите участници в проекта ще подготвят общи учебни програми за студенти и преподаватели, чиято цел ще е кадрите да бъдат обучени да работят ефективно в смесени екипи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България