Само 2 хиляди дка гора може да бъде спасена

Виновните да платят за щетите, настояват местни жители

Хора от цялата страна пращат помощи на пострадалите

Две седмици след потушаването на големия пожар вилнял 6 дни над Кресненското дефиле, все още няма официална статистика за нанесените щети.

Всички институции казват, че са за милиони левове . Единствено горските служители , които първи влязоха в опожарения район за разчистване, оповестиха ужасяващи данни.

По техни сметки са опожарени близо 16 хиляди декара площи, от които 11 хиляди дка са гора.

Огледът е показал,че от изпепелените 11 хиляди дка гори,само 2 хиляди ще могат сами да се възстановят, останалите са напълно унищожени.

Картината дни по-късно е грозна и стресираща. Където е минал огънят, цветове няма, всичко е в черно-сиви нюанси. Изгорялата гора стърчи мъртва, а до скоро зелените и тучни ливади сега са застлани с пепел.

Най-силно пострадаха от пожара селата Ощава и Стара Кресна. Там изгоряха 6 къщи, слава богу, бедствието се размина без жертви.

Най-пострадал от всички е дядо Йоско Ковачев. Върху него се стовари целият ад на света. В един ден той загуби съпругата си, имота си, спестяванията, колата.

„Огънят отне целия ми живот, труда ми. Гледам този черен ужас и не зная откъде да започна да разчиствам, разказва дни по-късно 75-годишният дядо Йоско.

Сутринта преди да дойдат големите пламъци, съпругата му получила инфаркт и починала. Докато човекът я оплаквал, пламнал дворът. Чудел се какво да прави, да погребва бабата или да гаси пламъци. Оставил тялото, грабнал маркуча, но пожарът го заобиколил. След като видял,че нищо не може да направи, хукнал да бяга с колата и с трупа на жена си.

Огънят обаче го настигнал насред пътя и изпепелил автомобила му. Спешният център и пожарникари помогнали на дядо Йоско. Трупът закарали в моргата, а него евакуирали.Дядото имал спестени 1600 лева, но и те изгорели в пожара.

Единствено оцеляло магарето му. Чак след потушаването на пожара дядо Йоско успя да погребе съпругата си Ангелина, а погребението плати кметът на Кресна Николай Георгиев.Синът му живее в Благоевград и предложил да прибере баща си, но той категорично отказва.

„За два дни ще умра в големия град, тук е моя дом, може да е изгорял, но все някак ще се оправя, казва дядо Йоско.

„Щетите ми са много, поне за 10 000 лв., на първо време ще ми трябва 1 кубик дървен материал и греди и ламарина за покрива, както и някоя стара кола, защото без превоз ще трябва да остана заточен, даже хляб няма как да ида да си купя, нарежда дядо Йоско.

Досега от държавата пострадалите са получили само по 325 лева помощ и толкоз.

А голямото гайле на жителите в района са животните. Те са останали без паша, всичко е изгоряло. Няма от къде да се събере и сено за изхранването на животните през зимата. Над 1000 бройки добитък са застрашени, тръшкат се местните фермери и стопани.

Те смятат,че ако държавата не им помогне, то стадата им ще измрат или ще бъдат принудени да продават животните или да ги колят.

Затова и община Кресна се обърна с гореща молба за човешка съпричастност и съдействие към всички български физически и юридически лица, като ги моли да даряват парични средства, строителни материали и вътрешно обзавеждане за изгорелите къщи и селскостопанските постройки в засегнатите села. Общината е създала организация за приемане на помощи в хранителни продукти и консерви за изхранване на пострадалите от пожара. Има нужда от всичко – от вещи от първа необходимост - одеала, чаршафи, завивки, топли дрехи и обувки, строителни материали и фураж, казват общинарите, които подеха национална кампания и не крият,че разчитат на човешката добрина.

А тя не закъсня. От БСП отпуснаха 10 хиляди лева помощ, районното мюфтийство раздаде храна на хората.

Фирми заявиха готовност да се включат със свои служители във възстановяването на къщите с труд и пари.

Частни лица се трогнаха и също изпращат помощи. Проф. Бистра Боева от УНСС е изпратила одеала за пострадалите от пожара;от Лора Ангелова - Самоков са получени дрехи за пострадалите от пожара;жители от Хасково са изразили готовност да предоставят маси, столове и електрически печки за пострадалите, след като се организира транспорт.

Славко Василев от Монтана е заявил готовност да дари 400 бали сено. Фондация „Сан Марино-М“ стартира в Пловдивско собствена кампания „Заедно с Кресна“ в помощ на пострадалите от пожара.

Хора са заделили от собствените си пари и са изпратили по сметка кой колкото може- 50 лева, 100 лева. Хората признаха,че са трогнати от проявената съпричастност.

Те надмогнаха мъката и организираха курбан за здраве, над 400 души се стекоха край Ощава и със сълзи на очи се молиха Господ друг път да не им изпраща подобни изпитания.

Никой не иска и да коментира причините, довели до големия пожар. Знаят,че кравар работил заекоорганизация, е причинил огромното бедствие, след като хвърлил незагасен фас от цигара. Хората са на мнение,че пастирът трябва носи отговорност солидарно с екоорганизацията,за която е работил. „Те е трябвало да го инструктират, да си следят работниците какво вършат, сега вече е късно, щетите са непоправими за природата, докато някой не плати за щетите, няма да има поука, пак ще се хвърлят фасове безотговорно, казват пострадалите от Ощава.

И е така, защото горските пресметнаха, че ще са необходими цели 50 години,за да порасне отново такава гора, каквато изгоря за 6 дни в огъня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи