Само 3 изворни чешми в Шумен годни за пиене

Шуменче се разхлажда от чешмата на ул."Янко Сакъзов", няма предупредителен надпис.

От 11 извора

Регионалната здравна инспекция в Шумен провери 11 местни извора, оказа се, че водата само от три е годна за употреба. Това сочат лабораторни анализи. По всички изследвани показатели отговаря водата от чешмите в парк „Кьошкове”, по пътя за Паметник „Създатели на българската държава” и в тази в кв."Дивдядово" на ул. „Изворна“.

Всички останали чешми, от които шуменци имат навика да пият вода и да пълнят туби за дълготрайна употреба, са извън нормите. С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмата в местност „Бабешкия мост“ в кв. "Б. Българанов", по пътя за кв."Дивдядово" и тази в квартала на ул. „Поройна“, чешма 1 и 2 по пътя за с.Лозево, както и тази на разклона за с.Кочово. Водата от тях не следва да се ползва за пиене, оповестяват от РЗИ-Шумен.

Инспекторите предупреждават и за още два много посещавани извора в града - в центъра на ул. „Янко Сакъзов” и на кръстовището на ул. „Тетово“ и „В. Левски“ (срещу Томбул джамия). Те не отговарят на здравните норми по химични и микробиологични показатели и не следва да се ползва за питейни цели. Измерените стойности за нитрати са съответно 65 мг/л и 99 мг/л, при максимално допустими 50 мг/л.

Водата не бива да се ползва за пиене от малки деца, уточняват инспектори. В същото време на чешмите няма предупредителни надписи и във вторник минувачи продължаваха да се разхлаждат от извора на ул."Янко Сакъзов".

Инспекцията няма ангажимент да поставя предупреждения. Оттам уточняват, че получените резултати от анализите отразяват моментното състояние на водата. Качествата й зависят изцяло от метеорологичните условия, защото не се извършва допълнителна дезинфекция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони