Самуел Финци ще открие и закрие Берлинале 2020

Самуел Финци

Именитият български актьор ще бъде домакин на двете бляскави гала-събития

Селекцията на филмовата програма на предстоящия 70-и юбилеен международен кинофестивал Берлинале 2020 г. още не е приключила, но вече се знае българското участие в него.

Именитият актьор Самуел Финци ще бъде домакин на официалното откриване на 20 февруари вечерта и на закриването на феста при обявяване на наградите в последната фестивална вечер на 1 март следващата година. И двете събития се провеждат в луксозната зала Берлинале Палас на площад „Марлене Дитрих“ в сърцето на немската столица.

70-то юбилейно издание на Берлинале е първо за новите директори на феста – Мариете Рисенбеек (изпълнителен директор) и италианския фестивален експерт Карло Чатриан (художествен директор), който до миналата година бе директор на фестивала в швейцарския град Локарно. Те мотивират своя избор с думите: „Радваме се, че тъкмо забележителен актьор като Смауел Финци ще води двете гала-събития, той като неговата енергия, артистичен талант и импровизационен финес гарантират блясъка на двете най-важни вечери от фестивалната програма“.

Самуел Финци (роден на 20 януари 1966 в Пловдив) започва своята актьорска кариера още като студент във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. Преди да замине за Германия се снима в редица български филми като „Парчета любов“ (1989, реж. Иван Черкелов), „Аз, графинята“ (1989, реж. Петър Попзлатев), „Лагерът“ (1990, реж. Георги Дюлгеров), „Забраненият плод“ (1994, реж. Красимир Крумов) и много други. В Германия започва да играе активно в редица немски театри – „Дойчес театър“ в Берлин, „Schauspiel“ в Хановер, както и в „Бургтеатър“ във Виена. В Германия известно време работи с българския режисьор Димитър Гочев. В изключително активната си и плодотворна кариера има редица бляскави театрални роли, но не изоставя и киното. Редовно се връща в България за участие в нови игрални филми: „Посетени от Господ“ (2000, реж. Петър Попзлатев), „Хълмът на боровинките“ (2001, реж. Александър Морфов), „Рапсодия в бяло“ (2002, реж. Теди Москов) и много други. Същевременно се снима и в редица немскоезични филми в Германия и Австрия, както и във френски продукции.

Сега предстои премиера на новия български филм с негово участие – „18 % сиво“ на реж. Виктор Чучков – син.

За предстоящия си ангажимент към Берлинале актьорът Самуел Финци казва: „ За мен като европеец е изключителна чест да бъда част от този забележителен световен фестивал. Щастлив съм, че това ще се случи тъкмо на неговото 70-то юбилейно издание“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино