Сандвичът и вафлата с различен ДДС в бензиностанциите

Храната от топлата витрина на бензиностанциите може да е с 9% ДДС.

9% ако има места за хранене

Топлият сандвич и вафлата от бензиностанциите може да са с две различни ставки на ДДС - 9 и 20 на сто. Това гласи становище на НАП за прилагането на Закона за ДДС.

ДДС е 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, включително когато ресторанти продават храна за вкъщи. Според правилата на ЕС, за да се приеме продажбата на храна за ресторантьорска услуга, тя трябва да е съпроводена от допълнителни услуги.

Преценката дали се предлага ресторантьорска услуга в гастро секторите на бензиностанциите зависи в голяма степен от това дали има зона за хранене с достатъчно седящи места за броя на обслужваните клиенти, посочват от НАП. Седящите места може да са в закрити помещения или на открито. Трябва да се вземат предвид и допълнителните услуги като наличието на персонал, към когото човек може да се обърне за разяснения относно предлаганите храни и напитки, прибори за хранене, почистване на масите, наличие на отопление, достъп до санитарни помещения.

Ако в бензиностанцията няма зона за хранене или тя е твърде малка за броя на клиентите, ДДС е 20%. С 20% ДДС се облагат и вафлите и другите храни и напитки от зоните за самообслужване на бензиностанциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика