Корнелия Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

Ротари клуб подари концерт-спектакъл на великотърновци

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

АПИ: До 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от път II-23 Русе – Кубрат

Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Тереза Мей отхвърли контрапредложенията на своя проект на споразумение за Брекзит

Обвинения за брата и сестрата след убийството във влака край Вакарел

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: Тази много закъсняла оставка на Валери Симеонов няма да уталожи напрежението

Млад мъж се обеси пред бащината къща на жена си в Смолян Трупът открили мъже, тръгнали за риба

Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Валентин Радев: Гражданите не винаги знаят кое е законно и кое не по време на протест, полицията трябва да действа с твърда ръка

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Андреа и Тита първи приятелки Ще има ли дует между двете изпълнителки

Санкциите свиват населението на Русия Прогнозите на демографите падат със стотици хиляди

Президентът Владимир Путин признава открито, че икономическите санкции „нанасят тежки щети“ на Русия. Наложени най-вече в отговор на незаконното анексиране на Крим през 2014 г., западните санкции се превърнаха оттогава в основен двигател на руската външна политика, вероятно дори тласвайки Кремъл към намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., на страната на открито про-руския кандидат Доналд Тръмп. Путин има всички основания да иска свалянето им: санкциите, според някой източници, са „изпили заряда на икономиката на Русия“.

Възможно ли е обаче също така да са изсмукали и живота й? Съществуват достатъчно данни които предполагат, че западните санкции тласкат Русия към демографска пропаст.

Най-необичайното в Русия тези дни е, че руснаците имат по-малко новородени деца през 2017 г., отколкото през предходната година. Официални данни на Федералната статистическа служба на Русия, „Госкомстат“ показват, че раждаемостта за 11 от последните 12 месеца е спаднала с между 10 и 15 %. Какво се случва тук?

През 2016 г. на територията на Русия са регистрирани 1 893 237 раждания и 1 887 907 смъртни случаи, което води до положителен прираст на населението в размер на едва 5 330 души, без да се брои имиграцията. За сравнение, от януари до август тази година в Русия са се родили 1 131 543 души, срещу 1 236 108 починали. Ако следваме пропорционално същата крива, до края на годината ще са регистрирани около 1 697 000 раждания, срещу 1 854 000 смъртни случаи, т. е. отрицателен прираст от 157 000 души през 2017 г.

Несъмнено някой би казал, че с общо население от 146 млн. души, 157 000 е едва забележимо число и да се твърди, че Русия е изпаднала в някаква смъртоносна спирала би било несериозно. Дори и все още да изостават от европейските си съседи, съвременните руснаци живеят много по-здравословно и продължително от когато и да е в историята си, и тази позитивна тенденция няма вид да се обръща. Което са добри новини.

Но именно в светлината на тези постепенни подобрения трябва да обясним защо изведнъж руснаците имат по-малко деца. И най-правдоподобната хипотеза е да хвърлим вината върху западните икономически санкции. Разсъждението е елементарно: икономическите санкции спънаха руската икономика и произтичащото от това обедняване и икономическа несигурност тласват по-малко руснаци да отглеждат деца.

Доказателствата за това са налице: двойният шок от санкциите, наложени от САЩ и ЕС през 2014 г. и спадът на глобалните цени на петрола – основният експортен продукт на Русия – предизвикаха свиване на руската икономика от 3,7 % от БВП през 2015 г., увеличаване на бюджетните дефицитите, а рублата загуби над 50 на сто от стойността си спрямо долара. Рязко се увеличи броят на безработните и на руснаците, които живеят под прага на бедността – от 15,5 млн. души през 2013 г. на 19,8 млн. души през 2016 г.

Алтернативното обяснение е, че това са просто дългосрочни демографски тенденции. Русия под Путин се намира на ръба на демографската пропаст от доста време, без дори конкретния режим да има някаква вина за това. Сривът на комунизма, преди 25 години, предизвика не само края на СССР, но сложи началото на безпрецедентна демографска катастрофа. По време на траялата цяло десетилетие икономическа депресия през 1990-те, под Борис Елцин, смъртността в Русия започна да се покачва неимоверно. Средната продължителност на живота при мъжете спадна до 59 години. Същевременно, по-малко момичета родени през този период, предполага по-малко майки днес, създавайки едно своеобразно „ехо“, което демографите очакват от години. Това, на което сме свидетели е началото на едно необратимо свиване на населението на Русия, в резултат на което до 2050 г. страната ще е на 15-та позиция по гъстота на населението, изоставайки зад Филипините и Танзания.

Трудно се спори срещу износената теза за „демографската съдба“: Демографският спад в Русия е съвсем реален. Но има причини да се смята, че западните санкции са я тласнали допълнително към ръба.

На първо място и руските, и западните демографи и статистици, са много добри в работата си. Дългосрочните прогнози за населението обикновено са прави в 94 % от случаите; грешките им зависят от непредвидени политически фактори – като опустошителна война или икономическа депресия. Подобно на климата, колкото по-дългосрочна е прогнозата, толкова по-вероятно е да е грешна.

Заради което е интересно, че според оценките на „Госкомстат“ за 2015 г., населението на Русия е трябвало да се увеличи с между 108 300 и 492 000 души до 2017 г. или средно с 311 800 руснаци. Вместо това, както споменахме по-рано, Русия се бори със средна загуба на населението в размер на около 157 000 души за 2017 г.

Дори и краткосрочните прогнози да са били сбъркани – с четвърт милион под дори и най-песимистичните очаквания – всичко това предполага че външни фактори, като продължителната икономическа рецесия, дърпат надолу населението на Русия.

На второ място, през последните години Русия се възползва много от вътрешната миграция, особено от страни от бившия СССР в Централна Азия. Едновременно с това броят на мигрантите за първата половина на 2017 г. е най-нисък от 2010 г. насам, и няма как да повлияе на спадът на населението. Още едно доказателство, че подложената на санкции руска икономика е загубила привлекателност. Двигатели на миграцията са политиката и икономиката, не демографията.

 

Песимистите и оптимистите

Разликата между оптимистичната и песимистичната прогноза за приръста на руското население до 2035 г. е в рамките на 13,5 млн. души повече или по-малко. В положителен вариант потенциалът е огромен: данъкоплатци, бизнесмени, иновации, артисти и военнослужещи. Обратният резултат предполага все по-трудно поддържане на икономическия ръст, върху все по-свиващо се на брой население. През 2017 г. сме свидетели на началото на дългосрочен демографски спад в Русия. От това колко бързо и колко дълбоко ще потъне, зависи всичко.

(превод със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. Кой соросоид поръча статията ?
  Защо искате да излъжете българския народ ?
  Много ли ви е страх от Русия?

  1. Явно е, че и в Русия става въпрос за демографски проблем като във всички европейски страни. Този проблем съвпада хронологично със санкциите, но не е породен от тях. Показва обаче, че руснаците не са толкова различни, колкото им се ще.

    1. Руският трол дори не е научил правописа на дума, която употребва по пет пъти на ден. Какво да кажем за останалите му ментални способности. Изглежда Позитано и пАсолството са сършили парите, щом са им останали такива ниски топки.

 2. Daaa .. , a nie sami se samonakazvame s izborut ni na upravlqva6tite ni prez poslednite 28 god. Da sa ni 4estiti i sus sigurnost skoro 6te ni dovur6at i s ikonomi4eskiq rastej i malcinsvenata si politika..

 3. А у нас – евроатлантическата перспектива на олихофрени ала плевнелиев.

 4. Mnogo mladi rusnaci sa emigrirali . Tui e istinata, drugoto e fake news.Tochno kat povecheto ex-komunisticheski nacii. A naselenieto na Ukraina? Zapadna Evropa gubi poveche tuzemni – te pak zoshto li?

 5. Статията е пълна с лъжи. А истината е, че санкциите дадоха на Русия допълнителна мощ в развитието на икономиката. Ето сега Путин иска от Ердоган допълнителни квоти за износ на пилешко, агнешко и телешко месо. Разви се силно автомобилната и леката промишленост. Производството на високо технологични продукти, които доскоро изцяло бяха внос сега задоволява нуждите на пазара на Русия. Ако още малко продължат санкциите Русия ще изпревари най-развитите страни от ЕС, а също така Канада и САЩ. Но усещането е, че Западът сега се гърчи пред дилемата да
  свали санкциите без това да накърни неговия имидж. Реколтите в Полша, Германия , Франция са компрометирани, а Русия задоволява нуждите от вино от Южна Африка и Южна Америка, където виното е с много по-високо качество. А Западът поддържа демографско равновесие с внос от Афганистан.

  1. Да, развиват силно автомобилното производство с „еврогейски двигатели“. Ердоган да не се вози в Лада? А пардон той и Путин има Мерцедес. А колкото до износа това нищо не значи. Може да изнасят и да гладуват. Както при Сталин. Ти идиот ли си или лъжец?

 6. Айде бе откога санкциите действат. Нали сичкото московски трол тук ни уверяваха, че не действали. И това жълто вестниче активно пригласяше. А един руски министър рече, че санкциите даже били полезни. Сега пък намалявало им населението, щото нямат френско сирене. Кога лъжат сега или тогава?

   1. Значи руският трол признава, че Русия лъже и тогава и сега. Алооо пАсолството, къде ги намирате такива Ентелигентни ?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.