Санкции грозят нискотарифните превозвачи за отмемените полети

400 хиляди пътници са засегнати след като "Райънер" обяви още анулирани полети

Готвят санкции за нискотарифните превозвачи.

Великобритания заплаши със сериозни наказания "Райънер", след като вчера от компанията съобщиха за още отменени полети през зимния период. Сред тях и такива до и за България. Междувременно и "Уиз еър" обяви, че спира някои от направленията от и до София.

400 хиляди пътници са засегнати след като нискотарифната авиокомпания "Райънер" обяви още анулирани полети. Това са 18 000 полета по над 30 маршрута, сред тях и по направленията от София до Кастелон, Меминген, Пиза, Стокхолм и Венеция.

Нискотарифната авиокомпания "Уиз еър" от началото на ноември спира полетите си от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шeфийлд, съобщи bTV.

От компанията обясняват, че заетостта на полетите по тези маршрути не отговоря на очакванията им. Поне няколко са полетите на нискотарифните авиокомпании от летище София всеки ден.

Такъв е и този на Симона и сина й. „Информираха ни по интернет и на пощата, проверихме си и всичко с нашия полет е наред. Сега сме на екскурзия при приятели, но ако е за нещо важно определено друга компания бихме потърсили”, посочиха засегнатите.

Радина лети за Варшава. Обяснява си анулирането на полетите с продажбата на прекалено много билети и казва, че при следваща резервация ще се замисли дали да избере същия превозвач. „В много от случаите, когато съм пътувала е имало проблеми с дублиране на места на клиенти. Понякога ниската цена се отразява доста на плановете и програмите и може да се окаже висока”, заяви тя.

Всеки пътник, чиито полет е отменен има право да избере между друг полет или възстановяване на цената на билета. И "Райънер", и "Уизер" твърдят, че са информирали засегнатите и все пак е добре пътниците също да потърсят обезщетението си.

Потърпевшите имат право на допълнително обезщетение, освен, ако не са предупредени 14 дни преди полета. На официалните ни запитвания и двете нискотарифни авиокомпании отговориха писмено. Единият превозвач смята за недостатъчно заети трите спрени направления, а другият ограничава полетите до март догодина, защото лети с 25 самолета по-малко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България