Мечката слезе в Сопот Държавното горско стопанство ще поиска разрешение за отстрел на животното

107 хил. кв. м нови офиси са завършени до средата на 2019 г.

Полицаи и пожарникари обучават деца в забавачка

Изложба на канарчета в Бургас

Министър Петков: Процентът 6,7 за осъвременяване на пенсиите от първи юли догодина не е окончателен

По-висока смъртност сред мъжете в Шуменско Спад на починалите деца до 1 г.

Руската лотария пази 3 милиарда рубли непотърсени печлби

Тристайните апартаменти в София са най-търсени Финансират до 90% от стойността

Криско с коментар за нахалните фенове Изпълнителя не е експонат, написа рапърът

Туск: ЕС никога няма да пожелае раздяла с Великобритания без споразумение

Ердоган: Путин подкрепя позицията на Турция за премахването на заплахата от терор по границата

Д-р Неделчо Тотев, председател на НСОБ: Неизплащането на надлимитната дейност ще задълбочи неимоверно кризата в болниците

Премиерът Борисов: Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина (ВИДЕО)

10 души са задържани за незаконна сеч при акцията във Велико Търново

Сан Марино – държавата на свободата Основана е преди България

Има двама върховни глави със заплати от по 1000 евро

След като през последните близо 30 години границите на България са отворени и всеки може да пътува свободно по света, като че ли не останаха неоткрити дестинации. Особено на Стария континент, чиито държави са най-достъпни за туристите-ентусиасти у нас. Заради малката си територия и факта, че е изцяло заобиколена от богатата на забележителности Италия, страната Сан Марино често остава извън традиционните пътешественически маршрути. Ако още не сте успели да посетите това европейско бижу обаче ви съветваме да не отлагате допълнително срещата с тази очарователна страна.

Сан Марино се гордее, че е най-стара република в света.

Въпреки че територията є е едва 61 квадратни километра Сан Марино се гордее с факта, че е най-старата, все още съществуваща, република в света. Изненадващо за мнозина, всъщност страната е по-стара дори от дълголетната България. Регионът, на чиято територия е днес Сан Марино печели своята независимост от Римската империя през 257 година, а от 3 септември 301 година насам е република. Според легендата нейният основател е обявеният по-късно за светия Мариний, чието име носи днес държавата, както и нейната едноименна столица.

Според легендата Мариний бил опитен строител. Той пристигнал на територията на днешно Сан Марино от Далмация заедно със своя приятел Леон и семействата им. Марино бил християнин, а представителите на тази религия по това време били преследвани от император Диоклециан. За да се спаси от гоненията семействата се преселили на планината Монте Титано. Това е и най-високата точка на днешната република, от която се разкрива невероятна панорама към отдалеченото на около 10 километра Адриатическо море.

Държавата е основана през 301 г. от Свети Мариний, чието име носи до днес.

Заедно със семейството си Сан Мариний основал и днешната столица Сан Марино. Изградил и църква, прераснала в манастир. Там по-късно бил ръкоположен и за дякон. Впоследствие земята, на която били построени поселището и манастирът му било завещани от богата дама, която била впечатлена от харизмата и чудесата, които извършвал Мариний с вярата си.

Всъщност жителите на Сан Марино и днес се гордеят с наследството на своя предтеча – светия. И не става въпрос само за територията на малката независима държава, но и за завета му да останат християни, независими и свободни. Свободата е най-голямата ценност в малката страна, която при всеки разговор с многобройните туристи местните не пропускат да споменат.

Това е и една от причините Сан Марино категорично да отказва да стане част от Европейския съюз, въпреки че територията є е изцяло заобиколена от земите на една друга държава-членка – Италия.

От столицата се разкрива красива панорама към Адриатическо море.

Свободолюбието и традициите повеляват страната да се управлява едновременно от двама върховници. Официално име на поста им е капитан-регенти. Избират се за срок от 6 месеца от местния парламент, като нямат право да повтарят мандата си. Интересното в случая е, че заплата им за периода, в който са управници на държавата е едва 1000 евро. Колкото в съседна Италия получават общите работници. Затова и управителите на Сан Марино имат право да ръководят свой частен бизнес или да заемат други длъжности, докато трае мандатът им. Целта е всеки, който заема поста си да го приема като дълг към обществото, а не като начин за обогатяване. И засега този модел работи успешно.

Традициите се уважават, а ако нещо работи добре, просто не го променят. Конституцията на държавата се състои от 6 книги, написани на латински през далечния 16 век. Това е и най-старата действаща конституция в света.

Държавата се гордее и с ниската си безработица и стабилна икономика. Страната е сред най-богатите в света, ако се отчита Брутния вътрешен продукт на глава от населението. В магазините и заведенията пък можете да чуете всякакви езици, включително и български. Тъй като много хора са избрали малката свободолюбива страна за място, в което да изхранват прехраната си. Чужденците са основно заети в туризма, като при разговори с продавачи и сервитьори става ясно, че едно от условията да си намериш добра работа е да говориш руски.

 

Пробвайте домашна бира

Сладоледът си съперничи с вкусовете на Италия

Вкусната храна също е отличителна черта на миниатюрната държава.

Като страна, в която една от основните индустрии е земеделието, можете да разчитате, че храната и напитките, които ще пробвате са повече от добри. Въпреки че Италия е страната, известна с невероятно вкусни си сладолед, съветваме ви да пробвате и конкурентната продукция на Сан Марино. Няма да съжалявате.

Ако искате просто да се насладите на гледката с чаша в ръка, пробвайте местните домашни вино и бира.
Специалитетите като цяло са типични и за съседна Италия. Според местните тяхната версия на спагетите болонезе съперничи с тази на града, дал името на ястието. Можете да пробвате и различни пасти и пици. Сред другите ястия, които приготвят вкуснo в анклава са печен заек с копър, телешки котлети или ескалопи, супа от нахут, юфка с чесън и розмарин, супа от боб с бекон. Хлябът също е типичен и представлява плоски тънки питки – пиада. Сред десертите, които можете да пробвате са крема Cacciatello, който напомня на крем карамел или вдъхновена от трите кули на Сан Марино е едноименната торта. Тя е съставена от няколко вафлени блата, напоени в шоколад.

 

Рай е за шопинг маниаците

Цените са по-ниски, отколкото при съседите

Роумингът обаче е скъп, тъй като сте извън ЕС

Цените на стоките в Сан Марино са много по-изгодни от тези в съседна Италия.

Освен за да се насладите на малките, тихи улички, средновековната атмосфера и прекрасната гледка към Адриатическо море, оценени и от ЮНЕСКО, има и още една причина да посетите миниатюрния анклав. И тук всички дами ще ме разберат – шопинга. Страната е известна като данъчен рай заради ниските си такси за местни стоки и затова цените са значително по-ниски отколкото в съседна Италия. Като започнем от сувенирите, храната и напитките, които можете да вземете за подаръци, до стоки като парфюми, дамски чанти и модните колекции на големи марки. Можете да се натъкнете и на други изгодни находки – като ръчно рисуван текстил, керамика, стъкло, дърворезба, произведения на изкуството. Сред типичните сувенири от Сан Марино са колекциите от евромонети, които са изсечени в държавата и са със собствен дизайн или пощенски марки. Цените са толкова изгодни, че ви съветваме предварително да предвидите достатъчно място с багажа си, за да не ви се наложи да скачате върху куфарите впоследствие. Единственото нещо, за чиято цена трябва да внимавате е стойността на роуминга. Тъй като страната не е част от ЕС, телефонните разговори могат да ви излязат солени.

 

Тленните му останки се пазят в местната базилика

Поклонете се пред мощите на Свети Мариний

Трите кули са изобразени на герба на държавата

Защитните кули на Сан Марино са част и от герба на анклава.

Основните забележителности на Сан Марино, подобно на историята и името на страната, са свързани с нейния основател Свети Мариний. Пред тленните мощи на светеца можете да се поклоните в местната базилика, която също е наречена на него. Според местните те до ден днешен извършват чудеса. Базиликата е построена на мястото на църквата, която основал светеца, но сградата е сравнително нова – от 19 век. Вдигната е в неокласически стил и е украсена с коринтски колони.

Националният музей на страната е разположен в двореца Пергами Белузи. В него можете да разгледате археологически експонати от времето на етруските племена, Римската империя и Византия, както и ренесансови картини и реликви от времето на Свети Мариний. В музея се съхраняват и хиляди експонати от частни дарения.

Безспорен символ на столицата и на държавата Сан Марино са трите защитни кули, построени на най-високите върха от планината Монте Титано. Кулата Гуаита е построена през 11-ти век, а другите две – Монтале и Цеста са издигнати през 14-те век. В една от тях можете да посетите и малък музей. Трите кули са изобразени и на герба на държавата.
Но най-големите забележителности на страната всъщност са запазения свободолюбив дух на нейните жители, средновековната атмосфера и уникалните панорамни гледки.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.