Сапьор загина при обезвреждане на бомба близо до църква в Кайро

Египетски полицай загина вчера, докато опитваше да обезвреди бомба, открита близо до църква в източно предградие на Кайро, съобщи египетската държавна телевизия. Това стана два дни преди египетските християни да посрещнат коптската Коледа, предаде Ройтерс.

Взривното устройство било едно от две, открити в чанта на покрива на съседна сграда, съобщиха трима източници от силите за сигурност и държавните медии.

Двама полицаи и човек, който се бил спрял да гледа какво става, също пострадали, когато едното от намерените взривни устройства избухнало, казаха източниците от силите за сигурност.

Новинарски портал на коптската община Ал Акбат ал Мутахидун съобщи, че първи "няколкото подозрителни предмета" открил имамът на намираща се в непосредствена близост джамия. След това той се обърнал към охраняващите християнския храм полицаи.

Полицаите открили взривните устройства на покрива на джамията и както се съобщава в тази информация, те били три на брой.

Засега никой не е поел отговорност, отбелязва Ройтерс. Египетските сили за сигурност от години се борят с радикални ислямисти, които нападат коптски християни, туристи и служители на силите за сигурност.

Силите за сигурност засилиха присъствието си пред църкви и други места за поклонение преди Нова година и коптската Коледа, която се празнува на 7 януари.

Коптите, които са около 10 процента от населението на Египет, отдавна се оплакват от дискриминация. Властите поставиха въоръжена охрана пред църкви и манастири, за да ги пазят от джихадистки нападения.

През ноември екстремисти убиха седем души, връщащи се към Кайро от кръщене на дете в коптски манастир на около 260 км от египетската столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят