Саудитска арабия: САЩ да не казват на ОПЕК колко петрол да добива!

ОПЕК, петрол

САЩ не трябва да се опитват да диктуват политиката на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Това предупреди саудитският министър на петрола Халид ал-Фалих преди началото на двудневната среща на организацията във Виена.

„Не се нуждаем от ничие разрешение, за да съкратим добивите (на петрол). САЩ не са в позиция да ни казват какво да правим“, предупреди представителят на Рияд, предава AFP.

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп призова членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не приемат решение за съкращаване на добива на следващото си заседание. Лидерът на Вашингтон подчерта, че цените на петрола в световен мащаб трябва да останат ниски. Изявлението му бе направено в навечерието на двудневната среща на ОПЕК във Виена, на която ще бъде обсъдено намаляване на производството на петрола.

„Да се надяваме, че ОПЕК ще поддържа потоците от петрол такива, каквито са, без да ги ограничава. Светът не иска да вижда и не се нуждае от по-високи цени на петрола!", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини