Саудитски телеком купува мрежата на БТК

Министърът на икономиката Никола Стоянов се срещна с Мохамад Алхакбани, главен изпълнителен директор на саудитската компания. „Tawal“.

Сделката за България, Словения и Хърватска е за 1,2 млрд. евро

„Tawal“ прави хъб в София

Саудитската компания „Tawal“ е в процес на закупуване на 100% от пасивната инфраструктура на мобилните мрежи в България на БТК, които към момента се управляват от United Group. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Мохамад Алхакбани, главен изпълнителен директор на саудитската компания. „Tawal“ е дъщерно дружество на саудитския телеком STC. Това ще бъде най-голямата саудитска инвестиция в България и се очаква да стартира до седмици, съобщиха от министерството. 

Мохамад Алхакбани представи плановете на ръководената от него компания. Тя е в процес на закупуване на инфраструктурата на българския телеком, като заедно с него ще придобият и собственост в Словения и Хърватска. „Планираме поетапно разширение в Европа, а плановете ни са да ситуираме регионален хъб тук – в София“, обясни той. По думите му компанията му се надява да бъде и сред тези предпоставки, които да накарат повече българи да се върнат от чужбина с условията за работа, които могат да им предложат. 

„Усилията ни като правителство са насочени именно към привличане на инвестиции с висока добавена стойност. Един от най-бързо развиващите се сектори у нас е този на информационните и комуникационни технологии, а за неговия бъдещ растеж е ключова свързаността“, каза Никола Стоянов и изрази задоволство, че компания с амбиции за развитие на тази инфраструктура стъпва в България. 

По време на срещата стана ясно, че общата сума на сделката за инфраструктурата в България, Словения и Хърватска възлиза на 1,2 млрд. евро. Все още се изчакват детайлите колко от тях са за мрежата в България, но със сигурност това ще бъде най-голямата единична саудитска инвестиция у нас.

Основните дейности на „Tawal“ включват проектиране, изграждане и управление на консолидирани телекомуникационни инфраструктурни съоръжения, които позволяват най-съвременна и модулна свързаност. На 20 април „Tawal“ и United Group са подписали споразумение за осъществяване на сделка по придобиване на пасивната инфраструктура на БТК. Заедно с това United Group (собственик на БТК) продава 100% от пасивната инфраструктура на мобилните си мрежи в България, Хърватия и Словения на „Tawal“. Предварителните оценки са, че около 60% от придобиваните активи по сделката са в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика