Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Сафрид по 1 лв. за килограм подлуди Бургас

В Бургас пуснаха дребен сафрид по левче килото. В неделния ден вчера от ранни зори на рибната борса „Краснодар“ се изви опашка за така наречената граца.

„Става за супа и за плакия с доматен сос“, коментираха радостните купувачи. Такова чудо – „граца“ по левче – отдавна не се помни.

Иначе чернокоп по това време може да се намери за 6 или 7 лева килограма в зависимост колко е едър, а паламудът се харчи по 8 лева. Борсата продължава да се пука по шевовете от риба. Има едра цаца по 3 лева и попче по 4 лева килото – все цени народни.

От неделя рибарите пак не влизат с лодките си в морето.

„Времето пак се развали, хвана тежък сулган – мъртво вълнение“, обясниха морските. По-рано пък духал силен вятър. Въпреки това изобилието на пазара не секва. Отдавна не е имало такава богата рибна есен. Преди Никулден риболовците са се смирили с пълни фризери и консерви. В рибарското селище Ченгене скеле още им е далечен празникът.

По стар стил те празнуват на 19 декември. Така е от години, защото на 6-и всички бургазлии са заети за празника на града. Много хора имат и именници в семействата, затова морските вълци от Ченгенето я карат по стар стил. Естествено, и тази година ще правят рибена чорба.

Напоследък я прави Петьо, който е отговорник на клуба „Морски сговор“. Дали са му задача – да я готви основно от чернокоп. Друга година правят бульона от цаца, сега обаче ще е от граца. Ще слагат още кефал, паламуд и ако някой е замразил лястовица, разкри риболовецът Димитър Янчев, който се води кмет на селището и ще „командва парада“ на 19-и.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.