САЩ възродиха Втори американски флот, съществувал по времето на Студената война

Военноморските сили на САЩ възстановяват формирование от времето на Студената война, предаде АФП.

Американският флот отбеляза официалното възстановяване на Втори американски флот, съществувал по времето на Студената война, който бе закрит през 2011 година от Барак Обама и сега се завръща заради засиленото напрежение с Русия.

"Длъжни сме да съхраним нашето преимущество и да доминираме на море", заяви командващият Военноморските операции на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън по време на тържествената церемоня в Норфолк (Вирджиния). Той отбеляза, че формирането на втори флот се налага в условията на "възраждаща се Русия" на мястото на СССР.

През май флотът обяви, че възстановява формированието, което е играло ключова роля през годините на Студената война с операции в Северния Атлантически океан и в подкрепа на американските военноморски сили в Средиземно море.

Флотът, създаден през 1950 година, е бил разформирован с цел спестяване на разходи по време на намаленото напрежение с Москва.

Втори американски флот изигра ключова роля по време на кризата с кубинските ракети през 1962 година, когато корабите му направиха блокада, за да спрат съветските кораби да достигнат острова.

Флотът ще отговаря за американските военноморски операции по източното крайбрежие на САЩ, както и в Северноатлантическия регион.

"Това е динамичният отговор на Съединените щати и американския военноморски флот на динамична среда за сигурност", заяви на церемония на борда на самолетоносача "Джордж Буш-старши", началникът на военноморския флот адмирал Джон Ричардсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка