САЩ в топ 6 на чуждите инвеститори в България

Преработващата промишленост, производството на ток и IT са предпочитаните отрасли

Щатите осигуряват 5,8% от парите от чужбина

38,8% от средствата влизат в страната през Холандия

Търговията и високите технологии създават работни места

Преките чужди инвестиции от САЩ са в размер на 4,497 млрд. лв., което представляват 5,8% от привлечените в страната средства от задгранични компании от 1990 г. насам. Така САЩ са 6-ият най-голям инвеститор в България. Това показват данни от изследване на Института за пазарна икономика, което беше представено от Американската търговска камара в България.

0203_1_276871Официалните данни на БНБ за чуждите инвестиции изкривяват действителността. Причината за това е, че ако една инвестиция идва от компания, регистрирана в Холандия, се приема че чуждестранната инвестиция е с произход Холандия. Компанията в Холандия обаче може да е дъщерна на краен собственик в САЩ, което означава, че инвестицията е американска, а не холандска.

42% от американските инвестиции идват директно от САЩ, каза Калоян Стайков от ИПИ. 38,8% от американските инвестиции обаче минават през Холандия. 6,8% минават през Британските вирджински острови, а 5,8% през Люксембург. Значителни средства минават през Белгия и Швейцария.

98% от американските инвестиции в България са концентрирани в четири икономически дейности: преработваща промишленост, производство на електрическа енергия, създаване и разпространение на информация и творчески продукти (включително информационни и комуникационни технологии) и търговия.

Сред компаниите с американска собственост в преработващата промишленост са Агрополихим, Каменица, Амилум България, Сенсата Технолоджис България и Идеал Стандарт Видима. При производството на електрическа енергия американски са компаниите от групите на КонтурГлобал (собственик на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3) и ЕЙ И ЕС (собственик на ТЕЦ “AES Гълъбово”). Тези два сектора привличат почти целия инвестиционен ресурс от САЩ, тъй като разчитат на големи вложения в земя, машини, сгради и оборудване.

В секторите търговия и създаване и разпространението на информация и творчески продукти са вложени 10% от средствата от САЩ. Но тези сектори създават голям брой работни места. Заетите в тях са 22% от всички работещи в компании с американски собственик. Двата сектора генерират и 22% от приходите на компаниите с американски инвестиции.

Много от вложенията от САЩ са в административни и спомагателни дейности, като сред компаниите с американски собственици в този сектор е Хюлет-Пакард България.

48% от вложенията са в заводи

В земеделието имат дял от 24%

Над 48% от инвестициите от САЩ са в преработващата промишленост, каза Калоян Стайков от ИПИ. Други 40% са в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия. В създаването и разпространението на информация и творчески продукти, където влизат IT секторът и производството на филми, са насочени 5,5% от вложенията от САЩ. В сектора търговия и ремонт на коли са вложени 4,3% от капиталите от САЩ, а в селското стопанство - 2,8%. САЩ обаче имат ключово значение за вложенията в селското стопанство, защото 24% от всички чуждестранни инвестиции в сектора са американски.

Структурата на вложенията от САЩ значително се различава от тези от останалите страни. Близо половината от американските инвестиции са в преработващата промишленост, а вложенията в този сектор от целия свят имат дял само от 17,5%. А това са дългосрочни инвестиции, които създават производство. Докато 14,5% от общия обем на чуждите вложения са в търговията.

 

Полковник Шанън Джонсън, аташе по отбраната:

Тук пилотите ни тренират по-добре, отколкото в Германия

САЩ са инвестирали в авиобаза Граф Игнатиево 30 млн. лв.

Евгени Генов

Условията за тренировки на американските пилоти в България са по-добри, отколкото в Германия. Това обяви вчера полковник Шанън Джонсън, аташе по отбраната на САЩ у нас, по време на конференция с международно участие на тема: “Единно европейско въздушно пространство - 2018”. Според него причината е, че за тренинга на американските бойни пилоти в Германия има редица ограничения. А това се дължи на обстоятелството, че там трафика на гражданските полети е много по-интензивен, отколкото у нас, а това затруднява изключително много ученията на щатските ВВС. Освен това в Германия има и строги законови ограничения за полети на малки височини, което редовно трябва да тренират армейските пилоти. За да се осъществи това, се изискват специални разрешения. Докато у нас няма такива пречки.

“В България американските пилоти могат да тренират като за истинска битка. Страната ви е много красива. Имате прекрасни планини, докато у дома теренът е повече равнинен.”, каза още полк. Джонсън, който е боен пилот от щатските ВВС. Според него САЩ са инвестирали 30 млн. лв. в модернизирането на авиобаза Граф Игнатиево. С тези средства са построени нов оперативен център, център за ремонти и обслужване, нова стоянка за 9 самолета, подобрени са пистата и рульожките. “Парите на американските данъкоплатци са похарчени разумно, защото авиобаза Граф Игнатиево се е превърнала в мощно оръжие. Трябва да имате повече такива модерни армейски бази”, образно се изрази полк. Джонсън. Той заяви, че България е суверенна държава и сама ще реши коя от четирите предложени оферти за превъоръжаване на българските ВВС с нов тип боен самолет да избере. Но подчерта, че се надява да предпочетем Ф-16. Накрая бе представена биографичната книга “Високо небе” за председателя на комисията по отбрана в НС о.р. ген. Константин Попов с автор Димитър Ставрев.

 

Региони

Компаниите са ключови за Разград и Габрово

Инвестициите от САЩ имат решаващо значение за редица градове като Разград и Габрово. 75% от чуждите инвестиции в Разград са от САЩ, каза Калоян Стайков от ИПИ. Компаниите с американско участие в Разград са хранителните “Пилко” и “Амилум”. В област Габрово инвеститор с американско участие е само “Идеал Стандарт Видима”, но той осигурява работните места на над 8% от заетите в нея.

 

Ефекти

Осигуряват работа на 28 хил. души

Правният режим е решаващ

Американските компании, които са инвестирали в България, осигуряват работа на 28 хил. души, каза Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. Това са високоплатени хора, а тези компании са на светло, допълни той. Инвестициите на САЩ в България са подценени 2,5 пъти, каза Петър Иванов. Официално САЩ са на 13-то място по размер на чуждите инвестиции в България. Но като се направи анализ за крайния собственик на компанията, която инвестира в България, реално САЩ са на 6-то място. Много от инвестициите от САЩ минават през Холандия. На въпроса защо го правят, инвеститорите отговарят, че познават правната система на Холандия и могат да разчитат, че инвестицията им ще бъде защитена, обясни Петър Иванов. Той даде примери и за големи инвестиции от САЩ в България. AIG имат клиентски център с 500 души персонал, който обслужва щети на четири езика. От Coca-Cola са направили в България най-големия си център извън Атланта, САЩ. За Visteon в България работят над 1000 души. Компанията разработва автомобилна електроника, като 30 души работят по колите на бъдещето, които ще бъдат без шофьор.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции