САЩ в топ 6 на чуждите инвеститори в България

Преработващата промишленост, производството на ток и IT са предпочитаните отрасли

Щатите осигуряват 5,8% от парите от чужбина

38,8% от средствата влизат в страната през Холандия

Търговията и високите технологии създават работни места

Преките чужди инвестиции от САЩ са в размер на 4,497 млрд. лв., което представляват 5,8% от привлечените в страната средства от задгранични компании от 1990 г. насам. Така САЩ са 6-ият най-голям инвеститор в България. Това показват данни от изследване на Института за пазарна икономика, което беше представено от Американската търговска камара в България.

0203_1_276871Официалните данни на БНБ за чуждите инвестиции изкривяват действителността. Причината за това е, че ако една инвестиция идва от компания, регистрирана в Холандия, се приема че чуждестранната инвестиция е с произход Холандия. Компанията в Холандия обаче може да е дъщерна на краен собственик в САЩ, което означава, че инвестицията е американска, а не холандска.

42% от американските инвестиции идват директно от САЩ, каза Калоян Стайков от ИПИ. 38,8% от американските инвестиции обаче минават през Холандия. 6,8% минават през Британските вирджински острови, а 5,8% през Люксембург. Значителни средства минават през Белгия и Швейцария.

98% от американските инвестиции в България са концентрирани в четири икономически дейности: преработваща промишленост, производство на електрическа енергия, създаване и разпространение на информация и творчески продукти (включително информационни и комуникационни технологии) и търговия.

Сред компаниите с американска собственост в преработващата промишленост са Агрополихим, Каменица, Амилум България, Сенсата Технолоджис България и Идеал Стандарт Видима. При производството на електрическа енергия американски са компаниите от групите на КонтурГлобал (собственик на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3) и ЕЙ И ЕС (собственик на ТЕЦ “AES Гълъбово”). Тези два сектора привличат почти целия инвестиционен ресурс от САЩ, тъй като разчитат на големи вложения в земя, машини, сгради и оборудване.

В секторите търговия и създаване и разпространението на информация и творчески продукти са вложени 10% от средствата от САЩ. Но тези сектори създават голям брой работни места. Заетите в тях са 22% от всички работещи в компании с американски собственик. Двата сектора генерират и 22% от приходите на компаниите с американски инвестиции.

Много от вложенията от САЩ са в административни и спомагателни дейности, като сред компаниите с американски собственици в този сектор е Хюлет-Пакард България.

48% от вложенията са в заводи

В земеделието имат дял от 24%

Над 48% от инвестициите от САЩ са в преработващата промишленост, каза Калоян Стайков от ИПИ. Други 40% са в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия. В създаването и разпространението на информация и творчески продукти, където влизат IT секторът и производството на филми, са насочени 5,5% от вложенията от САЩ. В сектора търговия и ремонт на коли са вложени 4,3% от капиталите от САЩ, а в селското стопанство - 2,8%. САЩ обаче имат ключово значение за вложенията в селското стопанство, защото 24% от всички чуждестранни инвестиции в сектора са американски.

Структурата на вложенията от САЩ значително се различава от тези от останалите страни. Близо половината от американските инвестиции са в преработващата промишленост, а вложенията в този сектор от целия свят имат дял само от 17,5%. А това са дългосрочни инвестиции, които създават производство. Докато 14,5% от общия обем на чуждите вложения са в търговията.

 

Полковник Шанън Джонсън, аташе по отбраната:

Тук пилотите ни тренират по-добре, отколкото в Германия

САЩ са инвестирали в авиобаза Граф Игнатиево 30 млн. лв.

Евгени Генов

Условията за тренировки на американските пилоти в България са по-добри, отколкото в Германия. Това обяви вчера полковник Шанън Джонсън, аташе по отбраната на САЩ у нас, по време на конференция с международно участие на тема: “Единно европейско въздушно пространство - 2018”. Според него причината е, че за тренинга на американските бойни пилоти в Германия има редица ограничения. А това се дължи на обстоятелството, че там трафика на гражданските полети е много по-интензивен, отколкото у нас, а това затруднява изключително много ученията на щатските ВВС. Освен това в Германия има и строги законови ограничения за полети на малки височини, което редовно трябва да тренират армейските пилоти. За да се осъществи това, се изискват специални разрешения. Докато у нас няма такива пречки.

“В България американските пилоти могат да тренират като за истинска битка. Страната ви е много красива. Имате прекрасни планини, докато у дома теренът е повече равнинен.”, каза още полк. Джонсън, който е боен пилот от щатските ВВС. Според него САЩ са инвестирали 30 млн. лв. в модернизирането на авиобаза Граф Игнатиево. С тези средства са построени нов оперативен център, център за ремонти и обслужване, нова стоянка за 9 самолета, подобрени са пистата и рульожките. “Парите на американските данъкоплатци са похарчени разумно, защото авиобаза Граф Игнатиево се е превърнала в мощно оръжие. Трябва да имате повече такива модерни армейски бази”, образно се изрази полк. Джонсън. Той заяви, че България е суверенна държава и сама ще реши коя от четирите предложени оферти за превъоръжаване на българските ВВС с нов тип боен самолет да избере. Но подчерта, че се надява да предпочетем Ф-16. Накрая бе представена биографичната книга “Високо небе” за председателя на комисията по отбрана в НС о.р. ген. Константин Попов с автор Димитър Ставрев.

 

Региони

Компаниите са ключови за Разград и Габрово

Инвестициите от САЩ имат решаващо значение за редица градове като Разград и Габрово. 75% от чуждите инвестиции в Разград са от САЩ, каза Калоян Стайков от ИПИ. Компаниите с американско участие в Разград са хранителните “Пилко” и “Амилум”. В област Габрово инвеститор с американско участие е само “Идеал Стандарт Видима”, но той осигурява работните места на над 8% от заетите в нея.

 

Ефекти

Осигуряват работа на 28 хил. души

Правният режим е решаващ

Американските компании, които са инвестирали в България, осигуряват работа на 28 хил. души, каза Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България. Това са високоплатени хора, а тези компании са на светло, допълни той. Инвестициите на САЩ в България са подценени 2,5 пъти, каза Петър Иванов. Официално САЩ са на 13-то място по размер на чуждите инвестиции в България. Но като се направи анализ за крайния собственик на компанията, която инвестира в България, реално САЩ са на 6-то място. Много от инвестициите от САЩ минават през Холандия. На въпроса защо го правят, инвеститорите отговарят, че познават правната система на Холандия и могат да разчитат, че инвестицията им ще бъде защитена, обясни Петър Иванов. Той даде примери и за големи инвестиции от САЩ в България. AIG имат клиентски център с 500 души персонал, който обслужва щети на четири езика. От Coca-Cola са направили в България най-големия си център извън Атланта, САЩ. За Visteon в България работят над 1000 души. Компанията разработва автомобилна електроника, като 30 души работят по колите на бъдещето, които ще бъдат без шофьор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции