САЩ инвестираха $514 млн. в България

Износът на България за САЩ нараства.

Американски компании създадоха над 10 хил. работни места

Износът ни е за $1,5 млрд.

Инвестициите на САЩ в България възлизат на 514 млн. долара, пише в новия доклад “Трансатлантическата икономика 2024 г.”, изготвен от Американската търговска камара към ЕС и Търговската камара на САЩ. Българските инвестиции в Америка са 102 млн. долара.

Работните места в България, създадени от компании от САЩ, са 10 908. Работните места, които българските компании са създали в САЩ, са 306, пише в доклада, разпространен от Американската търговска камара в България.

Що се отнася до търговията, САЩ имат изнесени стоки за България на обща стойност 513 млн. долара. За сравнение, България е изнесла стоки за Съединените щати на обща стойност 1,5 млрд. долара. По този начин САЩ получават 2,3% от общия обем на стоките, които България изнася за света. Този дял нараства до 6,6% при отчитане на износа за САЩ през търговски партньори от ЕС. България изнася за Америка стоки с висока добавена стойност (компютри, електроника, промишлени изделия, химикали, първични метали).

Износът на енергийни продукти от САЩ за България се увеличава с 30% на годишна база и повече от 50 пъти спрямо 2000 г. Износът на втечнен природен газ и други продукти от САЩ за Европа и България поради войната в Украйна измества доставките от Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции