Задържаха телефонен измамник в Стара Загора

Павлова: Най-тежките дебати по приоритетите на председателството предстоят

Пътна полиция – Стара Загора е с нов началник

Фондацията “Отворено общество” на Джордж Сорос напуска Унгария

Правят въжен парк и ремонтират читалище в община Симитли по проекти с Македония

Петокласници с благотворителен базар в помощ на ученичка В благородното начинание на учениците от Горна Оряховица се включиха и родители

МВР залови килограми марихуана и кокаин в София

Историята на Ясна поляна и толстоистите оживя в книга

Радев: Г-н Цветанов трудно осмисля това, което чете, неслучайно настоявам за по-добро образование

Монтираха 600 светещи улични табели в Банско и Добринище

Суши, оригами и демонстрации на айкидо на 21-и път празник на японската култура във ВТУ

НАП: Всяка втора декларация за доходите е подадена по електронен път

Спецпрокуратурата поиска арест за Иванчева и другите двама

200 животновъди се събират на изложение в Сливен

ЕТА поиска прошка от жертвите си

САЩ и ЕС: навлизаме ли в търговска война? Щетите ще бъдат колкото икономически, толкова и политически

Снимка: Архив

Европейските граждани ще усетят последствията от нея по две направления

Търговската война между САЩ и Европа може да бъде избегната. За тази цел обаче трябва да не се влиза в спирала от ескалиращи мерки. Но тъкмо това е под въпрос. ЕС смята, че американските мерки са несправедливи и вече оповести ответни стъпки: мита върху стоманата и алуминия от САЩ, но и върху други американски продукти като мотоциклети, портокалов сок и фъстъчено масло. Освен това европейците искат Световната търговска организация (СТО) да се намеси като посредник. За ЕС това не е ескалация, а легитимна реакция в съответствие с правилата на СТО. Посланието към Тръмп гласи: Така не може. Ако в отговор Тръмп наистина наложи мита и върху европейските автомобили – както заплаши, тогава САЩ и Европа действително ще се окажат в състояние на търговска война.

Особено тежки ще бъдат политическите последствия. Защото тук става въпрос за доверие. Години наред страните по света се опитват да демонтират митническите бариери, а сега една държава изведнъж напуска този процес.

Икономическото сдружение “Бизнес Юръп” в Брюксел се опасява, че европейската икономика може да пострада. То излезе със становището, че решението на Доналд Тръмп ще доведе до сериозен разлом в световната търговия.

Ако действително се окажем в търговска война, и европейските граждани ще усетят последствията от нея. И то по две направления. Първо ще я усетят като потребители, понеже стоките ще поскъпнат. А после и като участници в трудовия пазар, понеже една продължителна търговска война свива икономиката и изяжда работни места.

Търговските войни никога не завършват добре, понякога дори се превръщат в истински войни. Стоките поскъпват, търговията се свива, икономическият ръст се забавя, иновативните сили на фирмите отслабват, а безработицата расте. Държавите по света добре го разбират и тъкмо поради това са се договорили за един минимален пакет от правила – в рамките на Световната търговска организация.

(със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.