САЩ и Китай подновиха полуофициални преговори за ядрени оръжия

САЩ и Китай подновиха полуофициални преговори за ядрени оръжия през март за първи път от пет години, като представители на Пекин са казали на колегите си от САЩ, че няма да прибягват до атомни заплахи над Тайван, съобщава Reuters, цитирайки двама американски делегати.

Китайските представители са предложили уверения, след като техните събеседници от САЩ изразили опасения, че Китай може да използва или заплаши да използва ядрени оръжия, ако се сблъска с поражение в конфликт за Тайван. Пекин гледа на демократично управлявания остров като на своя територия, твърдение, отхвърлено от правителството в Тайпе, пише още Reuters.

„Те казаха на американската страна, че са абсолютно убедени, че са в състояние да надделеят в конвенционална битка срещу Тайван, без да използват ядрени оръжия“, каза ученият Дейвид Санторо, американският организатор на преговорите за Track Two.

Вашингтон беше представен от около половин дузина делегати, включително бивши служители и учени на двудневните дискусии, които се проведоха в конферентната зала на хотел в Шанхай.

Пекин изпрати делегация от учени и анализатори, която включваше няколко бивши офицери от Народната освободителна армия.

Говорител на Държавния департамент коментира в отговор на въпросите на агенцията, че преговорите по втори път могат да бъдат „полезни“. Отделът не е участвал в срещата през март, въпреки че е бил наясно с това, каза говорителят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят