САЩ и Русия внесоха свои резолюции в ООН за Венецуела

Снимка: Архив

Съединените щати призовават Съвета за сигурност на ООН да призове официално за свободни и честни президентски избори с международни наблюдатели във Венецуела. Инициативата на Вашингтон накара Русия да внесе конкурентна проекторезолюция, съобщи БТА.

Дипломати от 15-те държави членки на Съвета за сигурност са се срещнали вчера следобед при закрити врата, за да обсъдят изготвената от САЩ проекторезолюция. В нея се изразява "пълна подкрепа за Националното събрание като единствената демократично избрана институция" във Венецуела.

По време на обсъждането на американския текст Русия, която обвини Вашингтон, че подпомага опит за преврат във Венецуела, е предложила алтернативен, казват дипломати. В него се изразява "загриженост заради опитите за намеса във въпроси, които са изцяло в рамките на вътрешната юрисдикция". Изразява се и "безпокойство заради заплахите за употреба на сила срещу териториалната цялост и политическата независимост" на Венецуела.

Не е ясно дали и кога ще бъдат предложени за гласуване проекторезолюциите. За да бъдат приети, те се нуждаят от гласовете на девет страни, както и да не им бъде наложено вето от САЩ, Великобритания, Франция, Русия или Китай.

Коментари

Задължително поле