САЩ и Русия възобновяват механизма за полетите над Сирия

САЩ и Русия ще възобновят действието на механизма за предотвратяване на инциденти между в небето над Сирия.  Москва блокира работата му след ракетния удар на Вашингтон на 7 април, предприети заради предполагаема химическа атака на сирийската правителствена армия.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че има „ниско ниво на доверие“ между Руската федерация и Съединените американски щати. „Двете най-важни ядрени сили в света не могат да имат такъв вид отношения“, заяви Тилърсън пресконференция след преговорите с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

От своя страна Лавров посочи, че Руската федерация има готовност да възобнови споразумението със САЩ, за да избегне сблъсъци в небето над Сирия, ако Вашингтон се съгласи да има за цел определени групировки, сред които терористичната „Ислямска държава“.

Има многобройни проблеми, включително такива, които с останали като мини със забавено действие от администрацията на Барак Обама. За преодоляване на бариерите са необходими усилия. Днес президентът Владимир Путин потвърди, че ние се стремим към това. Виждаме опити да се попречи на сътрудничеството между Русия и САЩ, да се изостри конфронтацията. Това е недалновиден подход“, изтъкна Сергей Лавров.

"Русия потвърди стремежа си да се преодолеят проблемите в отношенията със САЩ, което бе заявено от президента Владимир Путин. Президентът потвърди нашата готовност да се върнем към разбирането, че първоначалните цели на въздушните сили на Американската коалиция са препотвърдени, а именно борбата срещу „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“, заяви Лавров.

Руският дипломат каза също, че страната му е отворена към диалог със Съединените американски щати, въпреки обтегнатите отношения.

„Въпреки количеството на съществуващите проблеми има значителни перспективи за съвместна работа“, заяви Лавров.

„Руската федерация е отворена към това, отворена към диалог със САЩ във всички различни области, не само към диалог, но и към съвместни действия, насочени към резултати в области, където това кореспондира на интересите на двете страни“, добави той.

Рекс Тилърсън обяви създаването на руско-американска работна група за разрешаването на най-сложните проблеми в двустранните отношения. „Трябва да направим всичко, за да възстановим доверието между нашите страни и да спрем деградацията (на отношенията)”, изтъкна той след срещата си с Путин и Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия