САЩ, Китай и Северна Корея след 100 години няма да съществуват

Ако силните империи и държави са преставали да съществуват през вековете, въпросът е как това ще се случва в бъдеще

През цялата история много империи и държави са падали, цели нации са изчезвали или са се трансформирали – и процесът не е приключил. Политическите анализатори обясняват, че понятието нация не е постоянно и със сигурност не е вечно. Въпреки че държавите най-често са изчезвали, като са били завладени и разделени между враговете си, изглежда, че страните ще имат други проблеми в бъдеще, които ще ги разкъсат или унищожат. От заплахи като повишаване на морското равнище до културни и етнически разделения в самото общество, въпросът е дали тези 10 държави ще оцелеят в сегашния си вид през следващите 100 години.

  1. Нидерландия

Последиците от изменението на климата, причинено от глобалното затопляне, имат опустошителен ефект върху тропическите острови, но е трудно да си представим, че могат да навредят на европейските страни. По-голямата част от територията на Нидерландия се намира или на морското равнище, или само на един метър над нея. Именно поради този факт глобалното затопляне е въпрос на оцеляване за нея. Там от години се борят с повишаването на морското равнище, като вдигат насипи и ги разширяват. Въпреки това са застрашени от наводнения.

  1. Северна Корея

Тъй като тази страна е под диктатурата на династията Ким от 40-те години на миналия век, изглежда, че е само въпрос на време недоволството в обществото да кулминира и да експлодира. Има различни слухове за опитите за няколко военни преврата, които са скрити от медиите. Редица анализатори смятат, че системата ще се срине поради недоволство в политическото ръководство (Ким Чен-ун вече няколко пъти извършва чистки сред най-близките си сътрудници и членове на семейството си, показвайки, че няма милост към никого). Добрата новина за страната със сигурност е фактът, че след падането на династията Ким, Южна Корея е готова да инвестира в поправянето на щетите и обединяването на нацията.

  1. Белгия

Въпреки че тази страна е дом на Европейския съюз, самата Белгия може да не е толкова обединена след 100 години. Разделена е от етнически конфликти между фламандци и валонци. Тъй като не споделят един и същ език и имат много други културни различия, валонците се очаква да успеят в усилията си да сформират някакъв съюз с Франция или да постигнат собствена независимост, както и фламандците, които не искат да допуснат това но също се стремят към абсолютна независимост. Поради нарастващото напрежение, много анализатори спекулират, че разделянето на страната ще се случи през следващите около 20 години.

  1. Малдиви

За всички, които не вярват в глобалното затопляне, Малдивите са истински пример, на който трябва да се обърне внимание. Тази островна държава, разположена между Индия и Африка, е изправена пред сериозна опасност от потъване. Заплахата става толкова голяма, че бившият президент обмисля преди време варианта да купи земя в Южна Азия, където да пресели цялото население, ако морското равнище продължи да се повишава. Според прогнозите, Малдивите са първата страна, която ще изчезне поради глобалното затопляне и това може да се случи около 2085 г.

  1. Обединеното Кралство

Тъй като е обединение на различни държави, в което има силни стремежи за независимост, е възможно разпадането да застигне тази световна сила. Шотландия имаше неуспешен опит за независимост през 2014 г. Тъй като Великобритания реши да напусне Европейския съюз, тази процедура не е еднакво одобрена от всички части на страната - и това ще се превърне в спорна точка. Смята се, че е много вероятно някои държави да напуснат Обединеното кралство и да се присъединят към ЕС като независими, като този процес ще бъде разрешен през следващите 20 години.

  1. Ирак

В състояние на война от 2011 г., тази страна е истински пример за ежедневна дезинтеграция. След залавянето и екзекуцията на Саддам Хюсеин, който държеше страната обединена, населението днес е яростно разделено. Нарастващата популярност на ИДИЛ привлича вниманието към това разделение и е съвсем очевидно, че страната се поддържа изкуствено. Ирак е разделен на три групи: сунити, кюрди и шийти, които е малко вероятно да се обединят и се очаква страната да се разпадне на три по-малки формации.

  1. Кирибати

Тази островна държава в централната част на Тихия океан е била британска колония до 1979 г. и се състои от три напълно отделни островни групи, разпръснати в огромна площ на Тихия океан - Гилбърт, Финикс и Лайн. Те се смятат за олицетворение на тропически рай, но всеки, който иска да му се наслади, трябва да го направи бързо, тъй като повишеното морско ниво вече е наводнило 2 острова. Ако тази тенденция се запази, голяма част от страната може да се превърне в море, а останалите няма да могат да осигуряват основни условия за живот. Президентът вече поиска помощ от Нова Зеландия и Фиджи, за да започнат да приемат хора от Кирибати като постоянни бежанци.

  1. Испания

Когато икономическата криза удари Испания през 2008 г., тя нанесе толкова много щети, че доведе страната до ръба на колапс - и все още не се е възстановила. Безработицата през януари 2015 г. достигна до 24 % и към днешна дата нищо не се е подобрило значително. Сякаш това не е достатъчно, има дълбоко разделение сред населението. Регионът Каталуния в североизточна Испания планира да получи независимост със силна обществена подкрепа. В северната част на страната се намира регионът на баските със своите терористични клетки, които се опитват да получат собствена независимост.

Ако икономическата криза не бъде разрешена и тези региони продължат да набират популярност в борбата за независимост, има големи шансове времето на Испания, каквато я познаваме днес, да е преброено.

  1. Америка

Като се има предвид историята, факт е, че американското население е разделено от дълбоки културни различия и политически нагласи между Севера и Юга след Гражданската война. През 2012 г. всичките 50 щата получават хиляди писма от своите граждани с искане за освобождаване от съюза. Ако не се случи нещо, което да обедини страната и продължават събитията, които само задълбочават различията – като избора на Тръмп за президент, има голям шанс Съединените щати да се прекроят. Най-вероятно Аляска и Тексас първи да се отделят като независими.

  10. Китай

Въпреки факта, че Китай има една от най-големите икономики в света и силна армия, това не означава, че е защитен от колапс през следващите 100 години. Китай има огромен проблем със замърсяването на околната среда, което е толкова заплашително, че до 250 000 китайци умират преждевременно всяка година. Пропуските на самото китайско правителство разкриват, че страната може да остане без питейна вода до 2030 г. и има голям шанс страната в сегашния си вид да не доживее до 2050 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения