САЩ може да изгубят война срещу Русия

Иран и КНДР са новите заплахи

Армията на САЩ е намалила военното си превъзходство и може да изгуби война срещу Русия или Китай. Това сочи нов доклад на Националната комисия по отбранителна стратегия, писа в. “Вашингтон пост”. Комисията бе създадена от US Конгреса през 2017 г., за да оцени политиките в тази сфера на президента Доналд Тръмп, и в нея влизат 12 високопоставени политици, военни и дипломати от двете партии.

Според техните оценки американската военна мощ е намаляла до опасна степен и следващ конфликт може да доведе до неприемливо високо ниво на жертвите и активите. Като нови заплахи за армията са посочени Иран и Северна Корея, които придобиват все по-модерни оръжия и прилагат нови асиметрични тактики.

Доклади на Конгреса и други изследвания често предупреждават за трудностите и недостатъците на US военните, но настоящият е особено притеснителен с оглед на двупартийния му произход. “САЩ са изложени на риск да бъдат надвити, ако бъдат принудени да воюват на два или повече фронта едновременно”, се казва още в документа.

Комисията посочва, че въпреки годишния военен бюджет от $716 млрд. долара - около 10 пъти по-голям от руския и надвишаващ четири път китайския, американската отбрана изпитва липса на ресурси с оглед на съвременните заплахи.

Препоръките към Пентагона включват повече подводници, повече стелт изтребители и бомбардировачи и повече високоточни ракети и ПВО-системи.

Коментари

Задължително поле