САЩ орязват драстично грантовете за неправителствения сектор

САЩ се изтеглят от всички програми на ООН, свързани с промените в климата

„Америка за България“ и други НПО ще бъдат принудени да ограничат дейността си в страната

Първият проектобюджет на новата американска администрация начело с Доналд Тръмп вече е факт. Белият дом публикува на сайта си пълния текст на проекта на бюджет за 2018 г., озаглавен „Първо Америка: Проект за бюджет, с който да направим Америка отново велика”. Най-сериозен акцент в бюджета са увеличението на средствата за отбрана и инвестиции и рязко намаляване на парите за международна помощ. По линия на помощта за чужбина Съединените щати предоставят средствата в подкрепа на гражданското общество в България и Източна Европа. Законопроектът предвижда драстично орязване на разходите за международна помощ, включително за неправителствения сектор в чужбина, човешките права и независимостта на медиите.

„Това е бюджет на твърдата сила, а не бюджет на меката сила”, бяха първите коментари на Мик Мълвани, директор на административно-бюджетната служба в Белия дом. „Време е да изведем за приоритет сигурността и просперитета на американците и да помолим останалата част от света да излезе и да плати своя справедлив дял”, заяви американският президент Доналд Тръмп в писмо, представящо акцентите в бюджета.

С предложения бюджет за 2018 г. администрацията на Тръмп планира драстично орязване на разходите за Агенцията за международно развитие (USAID), което заплашва самото съществуване на службата и политиката за подкрепа на гражданското общество в чужбина. Съгласно американските бюджетни класификации средствата за USAID и Държавния департамент попадат в едно и също бюджетно перо. Това означава, че до самото прилагане на бюджета остава неясно какъв дял от тежестта на съкращенията ще поеме Агенцията за международно развитие. Въпреки това повечето от коментарите се обединяват около тезата, че с рекордното в историята на Държавния департамент бюджетно съкращение се цели рязко редуциране на парите за международна помощ. Според неоконсервативния сенатор Линдзи Греъм най-разпространеният слух във Вашингтон гласи, че парите за USAID ще бъдат орязани с цели 37%.

В подкрепа на това идва и странното на пръв поглед изявление на държавния секретар Рекс Тилърсън. Първият дипломат на САЩ защити рекордното в историята съкращение в бюджета с близо една четвърт с мотива, че разходите на Държавния департамент „не са устойчиви”. В своята реч в Токио на старта на посещението си в Азия Тилърсън заяви, че бюджетът на повереното му ведомство е „рекордно висок” в резултат на конфликти в чужбина, в които САЩ са ангажирани, както и на предоставяната международна помощ.

Проектобюджетът предвижда Държавният департамент и Агенцията за международно развитие (USAID) „да си поставят за цел ефективност чрез реорганизация и консолидация с оглед на осигуряването на ефективна дипломация и развитие”.

Документът предвижда съкращение и в редица други фондове в чужбина. Сред тях е орязване с 35% на парите за т.нар. програми Treasury International, които включват подкрепа за международни организации, институции и фондове. С 650 млн. долара се намаляват средствата за международните банки за развитие, включително за Световната банка. Проектът за бюджет включва изтегляне на САЩ от всички програми на ООН, свързани с промените в климата, включително от фонда „Зелен климат” и фонда „Инвестиции в климата”.

Предложеният законопроект се очаква да има забележим ефект върху България, като ограничи сериозно възможностите за работа на финансираните от САЩ неправителствени организации. Голяма част от субсидираните от Вашингтон неправителствени организации в България начело с фондация „Америка за България” могат да имат сериозни притеснения от бюджета на Тръмп. Още от учредяването си в края на 2009 г. фондацията има в лицето на американската държава свой основен донор. Публичните средства на американските данъкоплатци се предоставят по линия именно на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие (USAID). Американското правителство оказва финансова подкрепа за български медии, неправителствени организации и браншови организации при условията на одобрения през 1989 г. Закон за подкрепа на източноевропейската демокрация. Финансовият инструмент за осъществяване на поставените задачи на фондацията е Българо-американският инвестиционен фонд.

За момента няма конкретна информация как приемането на бюджета за 2018 г. ще се отрази на работата на фондация „Америка за България” и другите неправителствени организации, финансирани от американската държава, но по всяка вероятност те ще бъдат принудени да ограничат дейността си в страната.

(От сайта a-specto)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи