САЩ поискаха от ООН да спре петролните доставки за КНДР заради нарушаване на санкции

САЩ поискаха от ООН да спре петролните доставки за Северна Корея, предаде БНР. Вашингтон внесе документ в Съвета за сигурност на ООН документ, изготвен от американските разузнавателни служби, в който се посочва, че са засекли незаконно прехвърляне на петрол между кораби в открито море.

Съединените щати заявиха, че Северна Корея вече е надхвърлила годишния си лимит за внос на петрол и поискаха от ООН да нареди незабавно спиране на всички доставки в страната.

Вашингтон демонстрира своята решимост да продължи натиска спрямо Северна Корея като използва съществуващите икономически санкции, за да я накара да се откаже от ядрените си оръжия.

САЩ обвиниха страната, че нарушава санкциите на ООН за ограничение на вноса на преработен петрол чрез незаконно прехвърляне на петрол между кораби в открито море. В документ, внесен от Вашингтон в Съвета за сигурност на ООН, изготвен от американските разузнавателни служби, се твърди, че това се е случило поне 89 пъти през първите пет месеца на годината.

Според данните в доклада, цитиран от американските медии, дори ако танкерите са носили само една трета от пълния си товар, Северна Корея вече е надхвърлила годишната си квота от 500 000 барела.

В писмо, придружаващо доклада, Вашингтон иска от Комитета по санкциите да уведоми всяка страна в Организацията на обединените нации, че Северна Корея е извършила нарушение. Тя също отправя искане към комисията да призове за "засилена бдителност" срещу опитите за заобикаляне на санкциите чрез прехвърляне на петрол от кораб на кораб - нещо, което е било запечатано на снимки, направени от разузнавателните служби на САЩ и Япония.

Коментари

Задължително поле