САЩ предупреди за опасност от терористични нападения в Истанбул

Държавният департамент на САЩ предупреди за засилена заплаха от терористични нападения срещу американски граждани в Истанбул.

Департаментът разпореди на семействата на служителите в консулството на САЩ в мегаполиса да напуснат Турция. Същевременно американските граждани бяха предупредени за втори път в рамките на тази седмица да обмислят внимателно необходимостта да пътуват за страната „в този момент“.

Неизвестни раниха влиятелен представител на опозицията в турския парламент. Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия Бюлент Тезджан бе прострелян в Айдън в югозападната част на страната.

Турското правителство затвори 15 медийни организации и уволни около 10 хиляди служители на държавната администрация и на силите за сигурност.

Указите, издадени вчера въз основа на извънредното положение в югоизточната ни съседка, лишават обхванатите от размирици кюрдски от независими медии, отбелязва агенция ДПА. Освен поредните масови уволнения, властите наложиха ограничения върху правото на подсъдимите за поверителни разговори със свои адвокати. Правителството засили и ролята си при назначаването на ректори в университетите, които също бяха подложени на чистки след неуспешния военен преврат през юли.

Вчера президентът Ердоган обяви, че правителството ще предложи „скоро“ на парламента да възстанови смъртното наказание, отменено през 2004 година. Ердоган заговори за връщането на екзекуциите още през лятото. Тогава редица европейски лидери го предупредиха, че в такъв случай ще трябва да се откаже от аспирациите за членство на Турция в Евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят