САЩ размразяват $195 млн. военна помощ за Египет

Снимка: Архив

Администрацията на Доналд Тръмп реши да размрази военна помощ за Египет в размер на $195 млн., която бе задържана заради безпокойства за състоянието на човешките права в Египет, съобщи пожелал анонимност представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Средствата, които бяха заделени в бюджета на САЩ за финансовата 2016 г., са предвидени за закупуване на произведено в САЩ военно оборудване.

Със сегашното решение се признават „стъпки, които е предприел Египет през последната година в отговор на конкретни безпокойства на САЩ“ и в дух на укрепване на партньорството с Египет, каза източникът.

Един от поводите за безпокойството на Вашингтон беше нов закон за регулиране дейността на неправителствените организации, който бе сметнат за средство за смълчаване на инакомислещи.

Служителят на Държавния департамент не уточни какви мерки е взел Египет да успокои безпокойствата на САЩ за човешките права.

„Засилването на сътрудничеството в сигурността е важно за националните интереси на САЩ. Държавният секретар Майк Помпейо реши, че отпускането на тези средства е важно за подкрепата на тези нужди и за подобряване на партньорството ни с Египет“, обясни обаче той.

Коментари

Задължително поле