САЩ разполагат над 125 военнослужещи в Косово

През септември повече от 125 военнослужещи от Американската национална гвардия на щата Тенеси, разпределени към 230-ия нападателен хеликоптерен батальон, ще започнат 11-месечено разположение в Косово в подкрепа на операция „Съвместен пазач“, водената от НАТО международната мироопазваща сила, която е отговорна за установяването на обстановка на сигурност в Косово, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.

Американският батальон предоставя въздушно нападение, въздушно движение и евакуация при въздушни инциденти. 230-ият батальон е със седалище в Нашвил, с роти в Джаксън, Нашвил и Луисвил, Тенеси.

„Американската армия поддържа присъствие в Косово от над 20 години и през последните няколко години тези стабилизационни сили бяха командвани от Националната гвардия“, заяви генерал-майор Макс Хастън, адютант-генералът на Тенеси. „Стабилизацията на тази страна е ангажимент на САЩ и НАТО и Националната гвардия на Тенеси разположи десетки екипи и служители през годините, за да помогне в запазването на мира“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа