Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

САЩ са неспособни да спрат Русия в Европа Сочи вътрешен доклад на основното им подразделение на Стария континент

Военнослужещи от 173-та бригада, по време на учения в Латвия

Американските сили за бързо реагиране в Европа не разполагат с необходимото оборудване, човешка сила и дори елементарната организация, за да се справят с военна агресия от страна Русия или високотохнологичните й съюзници. Това сочат резултатите от вътрешно проучване, до което всеки който е имал достъп изказва призив към администрацията на Доналд Тръмп да вземе необходимите мерки за възпиране на дръзкия Владимир Путин.

Базираната в Италия 173-та десантна бригада, острието на съюзните войски на НАТО, което прекара по-голямата част от последното десетилетие и половина в Ирак и Афганистан, не разполага „с необходимите възможности, за да може де осигурява ефективно изпълнението на мисите си“.Твърди командването на самата бригада в анализ, с копие от което разполага „Политико“.

Когато Русия нахлу в Украйна през 2014 г., парашутните подразделения на бригадата бяха първите американски войски, които достигнаха до територията на Балтийските държави, за да се противостоят на възможна инвазия през източния фланг на НАТО. Но доклада на военните посочва цяла поредица от „сериозни пропуски“, които бригадата е отчела по време на последните си съвместни учения с части на въоръжените сили на Украйна. В частност тези с опит в сраженията с подкрепяните от Русия сепаратисти, които използват евтини дронове и устройства за електронна война, за да маркират мишени за артилерийски баражи, и разпиляват украинските бронирани машини с последен модел руски бронебойни ракети.

Някои от констатираните недостатъци, като липсата на подразделения за зенитна или електронна отбрана, както и прекомерната зависимост от сателитни комуникации и позициониране, са резултат от дългите години сражения в Ирак и Афганистан – където врагът не разполага с военновъздушни сили или съвременно оборудване и технологии.
„Уроците, които научихме от украинските ни партньори бяха съществени и ни отвориха очите за абсолютната нужда да си направим критична самооценка“, казва полковник Грегъри Андерсън, временно командващ бригадата, който е поръчал изготвянето на анализа по-рано тази година. „Почувствахме се длъжни да опишем преживяното и да предадем видяното и наученото.“

Досега докладът е достигнал само до някои ръководни нива във въоръжените сили и обединените командвания на армията на САЩ.

Документът също така се появява в момент, в който Русия се подготвя за най-големите си военни маневри в пост-Съветската ера – едноседмичните учения, под надслов „Запад“, се очаква да включват около 100 000 военнослужещи и ще се проведат след месец на територията на Беларус. Пентагонът се опитва от известно време да активизира усилията си в сдържането на Русия, включително ротацията на постоянно пребиваващи американски сухопътни подразделения в Източна Европа и Прибалтика, за да демонстрира решителност. Всичко това като част от инициативата, подета от администрацията на Барак Обама за гарантиране на „спокойствие в Европа“.

От Виченца, Италия, военнослужещите от 173-та десантна бригада са били в челните редици на американското нахлуване в Ирак през 2003 г. и са участвали в безброй ожесточени битки в Афганистан. Но дори така, 4-те хиляди войници по никакъв начин не могат да сами да противостоят на руска инвазия в Европа, въпреки че това е основната им задача след изтеглянето на две цели американски танкови дивизии от Германия през 2013 г.

Същевременно дългогодишните мисии в Ирак и Афганистан, където 173-та десантна бригада е воювала срещу разнородни нискотехнологични въоръжени банди, са притъпили уменията на подразделението да води модерният тип война, който Русия усъвършенства в Украйна, се посочва още в доклада.

Някои от констатираните в доклада пропуски са лесно поправими. Кой би предположил, че камуфлажните мрежи за покритие на превозни средства „луксозни тактически артикули “?! За запълването на другите пропуски, американските въоръжени сили залагат надеждите си на две нови програми за превъоръжаване, стига последните да бъдат изпълнени навреме.

Например бронираните джипове (Humvee) на 173-та, пригодени срещу крайпътните бомби в Ирак, ще бъдат много „лесна плячка“ за руските им еквиваленти и докладът препоръчва подмяната им с по-олекотената им версия, въведена на въоръжеине в американската армия (Ground Mobility Vehicle). Въоръжените сили на САЩ вече обявиха по-рано това лято, че закупуват 300 от тези машини от компанията „Дженеръл Дайнамикс“ за нуждите, както на 173-та бригада, така и на базирана на американска територия бойни подразделения. Въпреки това, нито една от поръчаните машини няма на въоръжение 30 мм-то оръдие, което се препоръчва от доклада.

Документът също така отправя призив към командването на въоръжените сили на САЩ бригадата да бъде въоръжена с малък контингент от леки бронирани машини, които да осигуряват защитата на предни и разузнавателни единици. Въоръжените сили на САЩ имат срок до края на годината да внесат (б.р. в Конгреса) предложенията си за нова програма за въоръжаване.

Дори и обединените командвания да се споразумеят върху вече наличния прототип, ще отнеме още години докато новите превозни средства достигнат до 173-та бригада. Междувременно подразделението ще трябва да разчита на тежкобронирани единици, които се изпращат на ротационен принцип от домашните бази.
Прави впечатление в доклада една обща тенденция, която засяга руските заглушители и други средства за водене на електронна война.

Въоръжен с подобни устройства, врагът „може ефективно да неутрализира системата за сателитно позициониране от 80 км. разстояние, използвайки едва една пета от мощността на тактическа радиостанция“, настоява докладът, „заради което следва да заключим че GPS-системите няма да са достъпни или меродавни в случай на конфликт“.

Тук също някои от решенията са елементарни. Високочестотните радиостанции са много по-трудни за локализиране от сателитните предаватели, които се превърнаха в мерна единица за американските въоръжени сили последните 15 години. И дори практиката им да е загубила популярност в армията на САЩ във войните в Афганистан и Ирак, някои съюзници ги имат на въоръжение.

Всички констатирани недостатъци принуждават 173-та бригада да се обръща за помощ към съюзнически държави като Латвия, за да се учи от нея как да се бори с руското заглушителни операции – достатъчно красноречив знак за състоянието, в което се намира подразделението.

Американската артилерия също залага много на сателитно насочване, което също е недостатък, както научи 173-та по време на учения в Прибалтика.

За да има адекватни възможности за реакция срещу електронни провокации, дронове и пр., бригадата, наравно с другите базирани в Европа американски части,наскоро се сдобиха с модерни електронни системи от частни фирми. Армейската им версия се очаква да бъде достъпна през 2023 г. – което не променя факта, че 173-та бригада се нуждае от тях, наравно с най-малко 10 екипа специалисти за електронна война.

Междувременно военни източници на „Политико“ споделят, че на базирания в Полша Втори кавалерийски полк на армията на САЩ се налага да разчита на румънски военнослужещи за зенитна отбрана. А „парашутната бригада не разполага с необходимите възможности, за да изпълнява мисиите си ефективно и с бързина“.

„Докладът се отнася само за 173-та бригада, но истината е, че засяга много повече. Най-вече от какво се нуждае армията“, казва Ейдриън Боненбергер, бивш офицер от бригадата, сражавал се в Афганистан и понастоящем живущ в Украйна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (47)

 1. ако си спазваха поетите ангажименти, нямаше да имат подобни притеснения.

 2. „САЩ са неспособни да спрат Русия в Европа.“ Не само в Европа,и в Аляска тоже. И наоколо Л.А,Куба и т.н.

 3. В същото време по официални и достоверни данни НАТО има 10 (десет!) пъти повече ефективи от Русия?!?!?! Как в такъв случай – дори да са само 5 пъти повече – Русия ще ги напада?!?!?Статията е само примитивна пропаганда за промити мозъци с цел повече поръчки за ВПК на САЩ, които да платят европейските съюзници, по-скоро послушковци.

  1. В прибалтика русия държи 5 пъри повече сили говорим за 200 000+ на фона на около 40 000 прибалтийски войници. За едно успешно нападение съотношението е 3:1 а руснаците имат 5:1. Правете си сметка кой кого и за какво. А докладът е публичен и е стандартна процедура да се откриват слаби звена в НАТО. Просто тук е представен различно. Да попитам руските тролове дали има в Русия такива доклади и въобще някой дали ще се добере до такъв заради медийната цензура?

   1. Ако ще говорим за цензура, по добър пример от абора германия в европа няма.

    1. Да сменим темата викаш а троле? Не говориме обаче за цензура а я споменаваме. Говориме кои е агресора при положение, че едните държат 40 000 а руснаците 200 000. Кой кого а ? Истината боли така е. В случая добре, че е НАТО иначе руснаците да са вкарали цяла европа във 3 та световна.

     1. Ц троле шизохриничен, ти спомена гласността и докладите.
      Аз моето мнение по темата го казах в първия пост. Не е мой проблем, че си прост; промит и неграмотен.

 4. Достатъчно е да гледа човек епизод от филма „Глухарь“,за да разбере действителността там.Много се пие там,дори в милицията пият,а прословутият Глухарев подари един от конфискуваните 6 „глока“ на свой приятел,като го замести с „макаров“,щото за обвиняемият било все тази,после пък гаджето му началник му нареди да го върне,приятелят му го изгуби/откраднаха му го от колата/,после пък купиха нелегално един от колекционер на оръжие и депутат.

 5. Кога пък Русия е нахлула в Украйна??Нали само 12 часа са нужни да си пият чая в Одеса.
  Крадеца вика дръжте крадеца. Та сащ са окупирали цяла Европа в момента,като „гаранти“ на демокрацията. Писарушки пършиви!!!

  1. То си личи кои са писарушките където ползват по 30 различни ника и през 3-4 минути са си поствали платените коментари с различните никове.

   1. Така е. Най добър пример за сменящи никове са троловете от натовските стаи като „знаещ“, „питащ“ и тнт.

  2. Чети бе младеж. Тези зелените човечета ги отричаха и после даже и путлер ги призна. Ама на платен трол толкова му е капацитета… да пише от 20 ника за обем, да говори за измислени ценности и да смени темата като не му оттърва.

 6. Та кой ше ги нападне? Мислех, че поне ДОНЕЦЦ ше си вземат но те го оставиха на ПОРОШЕНКО. Вземети си земите ПУТИН. Тогава фашистът Порошенко ще те нападне в знак на ярост и ще види как неговата армия се прегръща с Червената армия, а бандеровци ще се скрият в миша дупка или ще избягат при МЕРКЕЛ. Дават филмче как Червената армия ги напада с танкове. Америка не можеш да ястигнеш с танкове. Там ще действат подводниците и ракетите, а ЕВРОПА само ще наблюдава.

  1. Путин просто има коз за преговорите докато украйна не изпълнява минските споразумения.

 7. А пък вермахта има четири танка в бойна готовност за да помпа икономиката

 8. Нямат капацитет защото войниците били на гримьор да си скубят веждите и да се ухажват един друг

 9. Това са пълни дивотии !! Защо ли и е на Русия да напада Европа ? С нищо не е показала такива намерения . А военните от Сащ за да си заслужат заплатите непрекъснато изкарват Русия като нападател на ЕС . Истината е че се страхуват от прекалено зближаване на ЕС с Русия .

  1. В крайна сметка разликата си показва, колко прозрачно и с установени правила се действа принас в Европа. Докато от Русия и в този вестник никога няма да чуете и помен за реална критика към режима или състоянието на войската им. Та за това и се представя руската техника за такава и онакава, а после като им падат сами самолетите от парахода и като им се разваля танкът на равното на площада се чудят троловете как да го обяснят на зомбираните читатели. Че теми ли не сменят, че Бог и ценности ли не изкарват. Глупости, глупости. През това време които не се е возил на електирчката около москва той не знае за каква ширеща се мизерия иде реч и колко си приличат двата режима с този на Ким.

   1. Няма такова дебелоочие! Много добре се вижда, кой не спира да заплашва целия свят! Кой се прави на най – велик и налага санкции на когото и когато си пожелае ! А за руската армия бих споменал, че само с авиация за 2 години обърнаха хода на войната в Сирия и се очаква до няколко дена всичко да приключи, а американците са вече 16 години в Афганистан и нищо не могат да постигнат! Да не говорим за Либия и Ирак! А може да споменем и Хирошима и Нагазаки! В Ракка на ден умират средно по 27 цивилни, сред тях по – големия процент е жени и деца, по официални данни на ООН!

    1. Александърее. При руснаците нищо не става до няколко дена. Показно е какви инфантили вярват във руснаците. Преди 3- 4 години пак същите Велемир и комент ни ги приказваха. Ама дето има една табела в кръчмата…безплатно пиене от утре. Че и вашата работа. От утре ги громите всичките…и утре пак старата песен на нов глас.

     1. Ако ще говорим за инфантили, по големи от феновете на поръчковия дисидент плевнелиев – вяма.

   2. Учат се на цензура и пропаганда от германците… и определено има още да наваксват.

    1. оф те ако се учеха от тях с мед да ги намажеш. ма руснака за жалост му провалиха мисленето още през комунизма. сега ни се учи, ни се кара. за това и няма да видиш путлер да се вози във кола руско производство (рекламира един път една лада през степите, ама го следваха 2-два влекача и дежурните мерцедеси), смятайте за какво ниско качество говориме.

     1. Добре, ако на руснаците само комунизмът им е виновен… щот на немските говеда им е в гените… както и на евроатлантическите ни тролове.

  2. Емко, пак ли се изкъка неподготвен? За какво е на Русия да напада Европа, а? Ами тя вече знае как става, брато! Правила го е! И не веднъж!!! През 1853-та са завладяни независимите княжества Влахия и Молдова. През 1915-та започват бомбандировки от кораби по големите ни пристанища, а през 1916-та ни нападат заедно с румънците по суша. През 39-та година завладяват половин Полша. Същата година завладяват 1/5-та от Финландия. Година по-късно налагат проруски правителства на независимите Литва, Латвия и Естония, като след ВСВ ги окупират и насилсвено вкарват в състава на СССР. В края на ВСВ – 18.08.1945г. окупират всички Курилски островаи, като гонят японското население, а поселищата са изравнени със земята от булдозери. И днес се намират японски монети, счупени съдове и други артефакти. Да не говорим за зелените човечета и Крим от преди три години…
   Та какво казваш за „миролюбивата“ руска политика? Само да прочетеш какво са казали царят и руската интелигенция по отношение на България през 1915 година, ще ти се доповръща. Ако си българин де. Щото, ако си руснак, че се издуеш от гордост!

   1. Яяя да ведим кой започва първата световна и кой нахлува в добруджа? Естеснвено е да бомбят врага…

 10. От Потьомкинските села до последните пропагандни трикове Русия живее само в лъжа, лъжа, лъжа, лъжа… Руснаците никога нито за ден не са знаели какво е това демокрация и истина. За такива думи там стрелят в тила или пращат в Сибир.

  1. Така е. Приличат на германците. Но от друга страна си е техен проблем дали искат от демокрацията, която опитаха при горбачов и елцин… нали?!

   1. Комента когато му е удобно, германците ги смята за свръх демократични и либерасти и пр. Сега пък в Германия няма демокрация. Шизото го е хванало явно. Или сега ще пробваме руските тролове да пишем вместо за гадните империалисти САЩ за лошите недемократични германци.

 11. Ей параноята е голяма.То такова слугуване и слагане няма.Имахме ли армия преди 30г-ИМАХМЕ…Сега нямаме и това.Суверинитет нямахме преди,а сега изобщо.Отново ще ни използват и после изоставят.Сега ни промиват мозъка със предавания за Америкаа,а колко от тях знаят или са чували за нас.Мен ме интересува и вълнува какво става около нас- съседите и Европа.

  1. Незнам къде ги гледаш само тези предавания за америката ти? Нямаш ли кабелна или поне не хващаш ли 2 3 ефирни, та да смениш канала? Ако си толкова изпаднал и не можеш да си позволиш кабелна, вместо по цял де да гледаш американските предавания вземи се хвани и работи. Дет се вика не сбъдвай руската мечта да си седиш във вас и да нагъваш бояришник ами отиди хвани да работиш нещо, за да живееш нормално. Ако ги гледаш руснаците само водка и шишарки ще ручаш.

   1. Викаш „и троленето е работа“ та да сбъднеш американската си мечта…

 12. САЩ водят войни само против страни, които воюват с прашки и сопи. Една малка Корея унижава САЩ от десетилетия, но шубето е голем страх в САЩ. Русия е в пъти по-силна от САЩ.

  1. Ти хем да водят война, хем да не водят война. Пък и кой какво прави Велемирката само САЩ, гледа и за тях говори. Ей много ви е страх от тезиамериканосите ей. Като ви гледам и всеки ден ги громите във Труд. Побъркана руска работа. Нормално и да ви е яд. Американците и европейците в масата си работят, докато вие по цял ден киснете и тролите.

 13. КОЛКО СОА РУСКИТЕ СОЛДАТИ ПОД ПАГОН И СА ПО ГРПАНИЦИТЕ С РИТВНА , ЛАТВИЯ , ЕСТОНИЯ И ПОЛША ? ЕТО ЕДИН ВЪПРОС КЪМ РОСОФИЛИТЕ И РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ .-

 14. ПРАВОПИСНИТЕ ГРЕШКИ СА ДОСТА , ЗА КОЕТО МОЛЯ ЗА ИЗНИНЕНИЕ ,НО ПЪК ЗАТОВА НАПИСАНОТО Е ИСТИНА .ВЕЧЕ ВСЕ ПО ТРУДНО Е ДА СЕ КРИЯТ ПЛАНОВЕТЕ И ДЕЙСТВИЯТА НА РУСНАЦИТЕ .ЦЕЛИТЕ СА ЯСНИ , А МИМИКРИЯТА НЯМА ДА ПОМОГНЕ .ЗАТЪВАНЕТО В УКРАЙНА ОБАЧЕ Е ФАКТ И ТОВА ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО НЕПРИЯТНО И ПО НЕПРИЯТНО ЗА РУСИЯ .

  1. Аааа, мимикрията е патент на нашите партийци – евроатлантици кат плевнелиев.

 15. То и вермахта на времето се е рекламирал както сега путлеристите рекламират Русия, ама ядец. Едно на знаете. Руснаците са свикнали на думи да са най-великите и да плюят другите. За това и са руските тролове. Прикриват си недоразуменията като плюят по другите. В крайна сметка Русия има капацитет да води бърза война, но няма за продължителна. За това и така превзеха Крим, по конвенционален начин, а и им излезе и евтино. За това и са наели тролове… Гадно е за тези тролове да им се казва истината, ама което си е така си е. Русия не е това което беше през комунизма и си показва грозното лице пред света. Добре, че има хора които мислят, та руските тролове да са все още, във нета със беззъби закани и лъжливи мнения.

  1. Май си се пообъркал и говориш основно за обора германия.
   Но за евтиното излизане си прав. Историята ти е научила да не дават жертви за чужд кеф.

 16. В крайна сметка, русофилите успяха да накарат нормалните хора, да асоцийрат Путин с Хитлер… както се вижда Путлер. И тука руснаците се оакаха в пропагандните си опити. Симпатизирам на руснаците, но като ги гледам троловете колко са жалки и ме е гнус от тази нация.

 17. В цял свят нормалните хора, мислещите със собствените си глави виждат и знаят прекрасно, че Русия и Путин са носители на мира. А краварите, техните подлоги и промитите мозъци-лошия матриял не осъзнават, че тяхното време изтича, водата им е пусната вб канализацията, а с нея ще си отидат и те.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.