Благодарят на пожарникар, загасил горящ камион, превозващ над 400 газови бутилки

Стари гуми на автобуса са причина за верижната катастрофа край Атия

Румен Радев: Голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора

Автомобилен състезател и плувец са спортистите на Велико Търново за 2018 година

Gripen – единственото решение за България

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

Мрежата на A1 генерира 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Откриват почетно консулство на България във Фукуока

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирано изграждането на газопровод между България и Гърция

Селена Гомес влиза във форма

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Доналд Тръмп е готов само да разгледа възможността за екстрадиция на Гюлен

Томислав Дончев: ЕК искаше да продадем мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“, нямаше как да приемем Глобатата можеше да достигне 320 млн., а е 77 млн., посочи вицепремиерът

Пускат уикенд винетка за 10 лв. от 1 януари

България предоставя 20 000 щ.д. в подкрепа на дейността на УНИЦЕФ

САЩ се връщат към натуралното стопанство Търговската война между Вашингтон и Пекин набира обороти

Търговската война между САЩ и Китай набира обороти. КНР подаде жалба до СТО във връзка с въвеждането на втория пакет от американските мита в размер на 25% върху китайския внос, възлизащ на 16 милиарда долара общо. Правителството на КНР въведе ответни огледални мерки на наказателните действия на Вашингтон. В Министерството на търговията на КНР се коментира, че по този начин Китай „възнамерява да гарантира защитата на принципите за свободна търговия, както и на своите права и интереси“.

В тази война Китай се държи абсолютно обективно, уверено и суверенно и не губи нищо. Китай произвежда всичко. Има всякакви технологии и ако нещо му липсва, той ефективно ще го открадне от американци, европейци или японци. Това, което Америка доставя в Китай, са по-скоро луксозни стоки за някои ексцентрични американофили и фетишисти, почитатели на западноамериканската цивилизация, някои маркови предмети, лейбъли и други американски неща със стикери и това е абсолютно некризисен за оцеляването на Китай.

„Но Тръмп се държи стратегически и играе в дългосрочен план, като основната му задача е да върне американското производство обратно в Америка. Това означава, че много от това, което Америка купува от Китай, всъщност е произведено от бивши американски компании, изнесли се в Китай, и работещи там в зоните с данъчните облекчения и с евтината работна ръка“.

В този случай не се налага да казваме, че с тази търговска война Тръмп удря по собствената си страна. Сега тези американски компании ще разберат, че те могат да доставят продуктите си в Америка само с мита. Тогава логичният извод ще бъде те да преместят обратно производството си в Америка. Страхът, че те ще се прехвърлят в по-евтините страни от Югоизточна Азия, може да бъде изоставен, тъй като най-вероятно и те няма да бъдат пропуснати от същата съдба и Тръмп просто ще им наложи 30% мито.

Като цяло, този сигнал е за американския бизнес и най-важното, за американския производител. Приберете се вкъщи, тук ви очакват, няма данъци, ще работите на печалба, а ползата – ще осигурите на американците работни места и плащане на данъците в САЩ. И САЩ ще започнат да живеят прекрасно. Китайските мита са принудителни ответни мерки и не трябва ли те просто да преглътнат горчивото хапче?

Във връзка с последните събития, мнозина се питат не поставят ли тези граници завеса между страните, ако приемем, че връщането на бизнеса по родните им страни е тенденцията в последно време?

Струва си да разгледаме по-широко това. Днес преминаваме от един провален еднополюсен световен проект към многополюсен, в който има няколко цивилизационни полюса и те ще определят съдбата на човечеството. Следователно, има реконфигурация, включително и на глобалната икономика, на самостоятелни цивилизационни зони. И за САЩ, в рамките на тази тенденция, ще бъде съвсем логично да се съберат всички активи в американския цивилизационен полюс, така че в сферата на реалната, а не виртуалната икономика, държавата да стане по-конкурентен полюс на новата, бързо променяща се пред очите ни картина на света.

„Ние се движим към многополюсност и там Китай е абсолютният икономически лидер в своя регион, а САЩ са лидер в техния. И това ще бъде един от цивилизационните полюси, а не единственият, както настояват на това американските глобалисти.“

Ако говорим за детайлите, натуралното стопанство е възможно само в случай на срив на американската икономика, а след нея и на всички тясно свързани с нея икономики. Това е напълно реален сценарий, тъй като новият пакет от санкции предвижда ограничения за някои банки в разплащанията им в долари. Това означава, че доларът ще стане непредсказуем и не толкова привлекателен, а в този случай той ще престане да бъде резервна валута и поради огромните си обеми, ще се превърне в хиляди тона отпадъци от хартия, която с нищо не е обезпечена. Ако след загубата на доверие от доларовата зона, започват да излизат активните играчи, големите икономики, тогава не само доларът, но и цялата американска икономика, както и свързаните с нея икономики, т.е. и с така арогантно наречената „Глобална икономика“, ще бъде свършено.

„И тогава Америка наистина е заплашена от натуралното стопанство, натуралната обмяна и аграрното производство в качеството му на основно. И в тази ситуация на пълен колапс, това ще бъде спасение за нея. Представете си, ако се случи такъв колапс – в Америка няма да има производство. Така че, Тръмп е готов и гледа на възможните последствия прагматично“.

Нека си припомним катастрофалната ситуация с руската икономика. Негативните тенденции, включително валутни скокове, и които в продължение на повече от две десетилетия нашата икономика, противно на всякаква логика и здрав разум, се опитваше да се интегрира в световната, тоест в американската икономика с нейните правила на играта и при нейните критерии. Това беше абсолютно самоубийствена и продължава да е самоубийствена стратегия, защото, както виждаме, американската икономика диша тамян и се пръска по шевовете. И всъщност, американската икономика, на практика няма реални измерения, това са само виртуални илюзии.

 

Икономика на цифрите

И ако вярвате, че в американската икономика, има наистина растеж, то това са виртуални цифри, бягащи по екраните на борсовите посредници, но зад тях няма нищо. Няма селско стопанство, няма реално производство или революционни технологии, няма и социална мобилизация. Американската икономика е икономиката на цифрите, докато китайската е икономика на реалното производство. И този, който залага на американската икономика, залага на симулатора, на фалшивата вяра в идната американска глобална доминация. И щом хората спрат да вярват в американската мощ, от екрана ще слезе икономиката.

(Превод за „Труд“ Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. е и?
    въпросът е дали избирателите на тръмп печелят от това…
    всичко друго са кypвенски доводи.

  2. Руски лъжи на червени фашисти. Светът не се движи към много полюси, а към 2 вечните полюса: полюс на руските червени фашисти срещу целия останал свят, защото не са като тях и не следват „правата линия на кремъл“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.