САЩ се обявиха за нови санкции на ООН срещу Северна Корея

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че страната ѝ ще представи пред Съвета за сигурност на ООН нова проекторезолюция, налагаща санкции срещу Северна Корея, след като тя изстреля първата си междуконтинентална балистична ракета, предаде АФП.

„Севернокорейското изстрелване на ракета е ясна и остра военна ескалация“, заяви Хейли по време на извънредно събиране на Съвета. „В близките дни ще представим пред Съвета за сигурност резолюция, която да издигне международния отговор пропорционално на новата ескалация на КНДР“, добави тя.

Хейли заяви още, че Америка е готова да използва военна сила срещу Северна Корея в отговор на нейното ракетно изпитание, пише "Индипендънт".

По думите й изпитанието на междуконтиненталната балистична ракета (МКБР), която може потенциално да попадне на територията на американския щат Аляска „е безотговорно и неразумно и прави света по-опасно място“. Хейли добави, че САЩ са готови да използват всичките си възможности, включително и военна сила, за да възпрат Северна Корея при необходимост.

„Една от нашите възможности лежи в нашите значими военни сили. Ние ще ги използваме при необходимост, но предпочитаме да не ни се налага да отиваме в тази посока“, посочи още представителят на САЩ в ООН.

Другите възможности за възпиране включват по-строги санкции срещу страната, за които Хейли заяви, че ще бъдат обявени в близките дни. Тя добави, че САЩ могат да достигнат до там, че да прекратят търговията си със страните, които продължават да търгуват със Северна Корея.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис подчерта „железния ангажимент“ на страната си към защитата на Япония и към предоставянето на „разширено възпиране, чрез използване на пълния спектър на американските възможности“, предаде Ройтерс.

„Джеймс Матис е уверил в това своя японски колега Томоми Инада по време на телефонен разговор, по време на който двамата са обсъдили скорошното ракетно изпитание на Северна Корея“, пише в официално заявление на Пентагона.

Изпълняващият длъжността специален пратеник на Русия в ООН Владимир Сафронков заяви, че страната смята за неприемлива възможността да се използват военни мерки за разрешаването на проблемите в Корейския полуостров, предаде Интерфакс.

„Възможността да се използват военни мерки за решението на проблемите на Корейския полуостров трябва да се изключи", заяви Сафронков по време на изказване на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН относно КНДР.

Сафронков призова към ново начало в преговорите по отношение на проблема на Корейския полуостров, предаде РИА Новости.

По време на своя реч пред Съвета за сигурност на ООН той призова всички замесени страни към „по-скорошното подновяване на диалога по всеобхващащото решение на проблема на Корейския полуостров“.

„Възможността за използване на военни мерки за решаването на проблемите на Корейския полуостров трябва да бъде изключена. Изразяваме подкрепа към това Северна и Южна Корея да водят диалог и консултации, да проявяват една към друга благожелателност, да подобряват отношенията помежду си“, заяви Сафронков.

Постоянният пратеник на Китай в ООН Лиу Джею подчерта, че военните действия „не са алтернатива“ при справянето с кризата в Северна Корея.

„Китай винаги се е противостоял срещу хаоса и конфликта на Корейския полуостров. Военните действия не трябва да са алтернатива в това отношение“, заяви Лиу Джею по време на извънредното събиране на Съвета за сигурност на ООН, свързан със ситуацията в КНДР.

Според командира на силите на САЩ на Корейския полуостров ген. Винсент Бруукс единственото нещо, което дели САЩ и Южна Корея от подновяването на войната срещу Северна Корея е „самоконтролът“ – бариера, която според него, може да бъде премахната по всяко време, предаде Politico.

„Самоконтролът, който е избор, е нещото което отделя примирието от войната. Както показаха скорошните учения между силите на САЩ и Южна Корея, ние можем да променим своя избор, ако така бъде наредено от държавните глави на страните“, заяви ген. Бруукс. „Би било смъртоносна грешка, ако някой смята другояче“.

„Въпреки постоянните провокации на Северна Корея, съюзът между Южна Корея и САЩ поддържа търпение и самоконтрол“, заяви на свой ред ген. Лин Сун-джин, председател на генералния щаб на южнокорейската армия. „Готови сме да предприемем решителни мерки по всяко време, ако има заповед за това. Всеки, който мисли различно, прави много погрешна преценка“, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят