САЩ се предадоха пред “Северен поток 2”

България и без това винаги е зависима от Русия, а със затварянето на мини Марица-Изток ще бъде още повече

САЩ окончателно се предадоха по въпроса за „Северен поток 2“. Облякоха поражението си под формата на „сделка“ с Германия, която включва множество пожелателни условия за възможен натиск върху Русия, ако тя го използва като „енергийно оръжие“.

Сделка за „Северен поток 2“ отдавна има. Тя е между Русия и Германия, но в полза и на другите страни в Западна Европа. Неслучайно, едната тръба вече е готова и само чака разрешение за ефективна работа. След капитулацията на Байдън втората ще бъде положена за месеци.

„Северен поток 2“ е изключително важен проект, но не толкова за Русия, колкото за Западна Европа. Газпром си остава най-значимият източник на относително евтин газ за Европа - както в Берлин, така и в Москва отлично осъзнават това. Русия вече има избор - тя може да изнася повече през тръбите за Китай или за където си иска през терминалите за втечняване.

Със собствената си политика на едновременно затваряне на атомни и въглищни централи, Германия обаче сама се поставя в изключителна зависимост от вноса на газ от Русия. Съвсем скоро тази политика ще доведе и България до подобно положение.

България и без това винаги е била много зависима от Русия, а със затварянето на мини Марица-Изток и съответните въглищни ТЕЦ тази зависимост ще стане тотална и непреодолима...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари