Над 3 кг контрабандни златни и сребърни накити бяха задържани на МП Капитан Андреево

Унифицирани формуляри за услуги публикува общината в Търговище

БМВ се наниза на мантинела, шофьорът без травми

Четири деца загинаха при пожар в младежки лагер в Русия

Доналд Тръмп: Борис Джонсън ще бъде велик

България е дала гражданство на 914 чужденци за година Най-голям брой от тях са руснаци и украинци

ГЕРБ предлага машинното гласуване да остане за парламентарни избори В такъв случай вот с машини няма да има само на местни избори

Поразителната Бела Хадид Неочаквано добра комбинация от палестински и холандски гени

Япония се оплака, че Русия и Южна Корея са нарушили въздушното й пространство

488 са свободните места след VІІ клас след второто класиране в гимназиите в Търновско Четири са закритите паралелки в областта

Скришно назначават директор на Природен парк „Витоша“

Иван Тотев: Очаквам между 8 и 10 номинации за кмет на Пловдив

Кобрата гледа към бой за титлата

Лекари оперираха успешно онкоболна жена

Брад Пит, Леонардо ди Каприо и любовта им към грънчарството

САЩ спират кранчето на политическите НПО в чужбина

Докладът на „Америка за България“ е мракобесно полицейско мероприятие

Черният списък на „антидемократични пропагандисти“, публикуван на 11 април от една от неразличимите една от друга фондации от синьото АОНСУ, в който са изброени мнозина от най-качествените български журналисти, харесвани от над 80% от българите, както и доста международни светила, постави за пореден път въпроса защо такова тоталитарно мракобесие и нелепи номенклатурни организа-
цийки все още съществуват в България след десет години членство в ЕС.

Да, докладът на фондацията е по характер полицейски, разузнавателен. Той обслужва партийно „Да, България“ и ГЕРБ и макар небрежно скалъпен и почти негоден като разузнаване, е платен с половин милион лева от американския данъкоплатец. Но при все това в него се громят като „антидемократични“ и няколко български журналисти и медии за това, че били изразили известна симпатия и към президентския кандидат Тръмп! Който междувременно отбелязва стоте си дни като президент на САЩ! Американският данъкоплатец плаща на никому неизвестни български псевдоучени да заклеймяват известни български журналисти, че симпатизирали на американския президент.

В коментар в „Гласове“ вече приведох аргументи за горните си оценки; по-долу се занимавам само с въпроса доколко такива мракобесни полицейски мероприятия изразяват действителните позиции и интереси на САЩ и доколко са местна българска инициатива – и какво ги очаква в близко бъдеще.
Фондация „Америка за България“, спонсорът на „изследването“, е операция на американската федерална агенция за международно развитие – USAID. Историята й води началото си от ликвидирането на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Конгреса на САЩ през 1990 г. в изпълнение на Закона за подкрепа на източноевропейската демокрация от 1989 г. Такива фондове са създадени в почти всички бивши социалистически страни и те се управляват oт бюрото на USAID за Европа и Евразия под надзора на Държавния департамент и службата на координатора на американската помощ. Фондовете развиват инвестиционна и търговска дейност – в България предимно в ипотечно кредитиране в жилищното строителство и туризма.

След влизането на източноевропейските страни в ЕС фондовете се ликвидират като изчерпали предмета си на дейност и с парите от продажбата на активите им се създават нови операции – също поделения на USAID. Фондация „Америка за България“ е създадена в края на 2006 г. по договореност между местния инвестиционен фонд (в ликвидация) и самата USAID. Фондацията е организация с нестопанска цел с предмет на дейност сътрудничество в областта на изкуствата и културата, селското стопанство и околната среда, гражданското общество и демократичните институции, хората в неравностойно икономическо положение, образованието и библиотеките и археологията и културния туризъм.

Не оспорвам положителната й роля поне в някои от тези насоки. Но по линия на „гражданското общество и демократичните институции“ резултатът от работата й безспорно е негативен; не е постигната и дори не се преследва заявената й цел – според финансовия й отчет за 2015 г., одитиран от „Делойт“ – „да представи щедрото лице на американския народ и да въплъти най-високите стандарти на американския морал, прозрачност и основни ценности“.

Българските НПО, които фондацията финансира, корумпират и изкривяват медийната среда, спъват развитието на истинско гражданско общество у нас, насаждат атмосфера на псевдонаучно мракобесие, фалшива пропаганда на чужди интереси, груб партиен и корпоративен клиентелизъм. Печално известната Ивет Добромирова е директор комуникации на „Америка за България“, която финансира с половин милион лева несъстоятелен проект на група други бивши протестъри, които обвиняват „антидемократичните пропаганди-сти“, че „спъвали съдебната реформа“, чернели светлите образи на Плевнелиев и Борисов, Обама и Хилъри, и хвалели Тръмп.

Така че тези уж „американски“ НПО всекидневно нагнетяват антиамериканизъм у 80% от българите. И атакуват действащия американски президент като недемократичен и нелиберален злодей. Това няма как да му хареса.

Тези НПО се явяват пряк наследник на духа на тоталитарното АОНСУ при ЦК на БКП – а и не само на духа. В тях си вадят хляба и маслото мнозина от децата на тоталитарните идеолози на Живковия режим – и дори частният университет, в който някои от тях се водят на основна работа, е разположен в бившата сграда на АОНСУ.

Особено важно е, че в другите източноевропейски страни създадените след приемането им в ЕС нови структури не включват тоталитарни идеологически и пропагандистки програми. В Унгария новият инвестиционен фонд HAESF запазва строго икономическия си фокус. В Полша новата фондация „Свобода“ има дейност и в областта на НПО, но тя е неполитическа, свързана е с помощ за малки регионални организации да кандидатстват по европроекти за развитие. В Румъния новият фонд има също строго инвестиционен характер.

Синьото АОНСУ следователно е чисто български специалитет, изпросен от нашата българска политическа НПО общност с цел нейната продължаваща издръжка от американския данъкоплатец напук на всякаква необходимост от това след приемането ни в ЕС.

Но пясъчният часовник на хранилката изтича. На 24 април американското сп. „Форин полиси“ съобщи, че Тръмп предвиждал да съкрати драстично помощта за развитие през 2018 финансова година и да закрие самостоятелната USAID, като я понижи до отдел на също вече страдащия от силни съкращения Държавен департамент.

Списанието цитира 15-страничен бюджетен документ, с който се било сдобило, дето се предвиждало пренасочване на средствата от развитие в чужбина към сферата на сигурно-стта. За това вече бил съобщил и на закрита среща с личния състав на USAID и нейният и.д. администратор Уейд Уорън. Говорило се за закриването и на поне две трети от бюрата на USAID по света. Ще има съпротива срещу тези мерки в Конгреса, от Маккейн и други, но няма да успеят да ги отменят – още повече че сега Тръмп, след пиар акциите си в Сирия и край бреговете на Корея, се радва на поне временно затишие от страна на медиите, службите и демократите.

Трябва да отбележим, че финансирането на българските политически НПО намаляваше твърде осезателно и през последните няколко години. Според същия финансов отчет за 2015 г. средствата за грантове за политическите НПО в България са намалели от 6,161 млн. щ.д. през 2014 г. на 2,278 млн. през 2016 г. – почти три пъти. Другите дейности на фондацията, освен образованието, не са отбелязали стръмен спад. Но сега става дума за качествено нов етап, впрочем отдавна закъснял, в дефинансирането на тези паразитни структури.

А и в самата остатъчна USAID също ще се води борба на живот и смърт между програмите и в нея има много малък шанс финансирането на нелепи тоталитарни доклади – доноси за български „недемократични пропагандисти“ – да получи надмощие над такива „дреболии“ като борбата с ебола и СПИН в Африка, с които, разбира се, също се занимава USAID.

Разбира се, всичко това не отменя нуждата и ние, набедените в доноса от 11 април „антидемократични пропагандисти“, да продължаваме да громим със силата на свободното слово доносниците от синьото АОНСУ и да сезираме компетентните наши и европейски институции и самия американски президент за безобразията им. Да кажем „не“ на тоталитаризма, „не“ на цензурата!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Добри новини,
  най-сетне да им затворят кранчето на тъмносините „комсомолци“ и ревaншисти,
  за да има успокоение и креативно развитие на обществото ни.

  до Вальо Хаджийски : Искаме още от същото !

 2. Така е. Съгласен съм с Вал и рус-Ко. Трябва още да се пише от същото. Например Труд трябва да не допуска обикновенния читател да разбира какво е написано в доклада и дали заради това, че щото само, невинно са писали „ЗА“ Тръмп са упоменати в доклада. Също така трябва да се пишат само мнения, поради фактът, че не се изискват доказателства за това. Примерно на каква база и основа Хаджийски смята, че 80% от читателите, пардон българите (малки и големи, грамотни и неграмотни…нали разбирате накъде бия) в страната ни харесват тези журналисти. Та не ги пишете тези работи, а пишете това където преди 89-та се пишеше…Колко са зле на запад и как още малко остана и ще ги разбием.

 3. Да допълня. Явно вече не е модерно, да обиждаш на соросоид, защото хората не го свързват със нещо близко. За това трябва да се пренасочи пропагандата към фондаций…после личности и др. А може и да се копира наготово, както го правят Труд от сайтове като А-спекто или Булгериън таймс…колкото да вземем кинтите от руските кибер солдати, пък после да се водиме демократи и да обвиниме останалите.

  1. Аз като те гледам май всеки ден си тука, къде и да мярна статия за соросоиди и ти си вътре да отричаш и да отклоняваш вниманието към опорната точка (дали ще е Русия, Китай, Иран, Корея или каквото ви поръчат там, няма значение). Нищо не си писал по темата за американските фондации намесващи се във всички сфери. Доказатества бол, на сайта на фондацията дори бяха написани грантовете преди да променят сайта лесно се виждаше кой от къде но и сега сигурно ги има. На прокопа например са разписани са до 2017г. И само са твое сведение днеска Сорос хвърчи да се среща с италианският премиер защото срещу НПОтата му са запонали разследвания. Едва ли масмедиите ще ти го напишат, а познай защо.

 4. На всяко прасе му идва Коледата, па макар било то и от еврейски произход.

 5. Хаджийски, кажи „не“ на тоталитаризма, и „не“ на цензурата! Кажи го по-силно и се бори по-яростно против тоталитаризма и цензурата ама не смееш. Ще останеш без хляб.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.