САЩ спират помощи за Пакистан в размер на 300 милиона долара

Въоръжените сили на САЩ потвърдиха, че е решено окончателно да бъдат спрени помощи за Пакистан на стойност 300 милиона долара. Причината за мярката е, че Исламабад не се бори достатъчно активно с екстремистите, предаде Ройтерс.

Средствата, предназначени за отбранителни цели, са част от по-мащабно орязване на помощи, обявено по-рано тази година от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Администрацията на Тръмп обвинява Пакистан, че дава убежище на бунтовници, които водят продължаващата вече 17-та година война в съседен Афганистан. Исламабад отрича тези обвинения.

Спрените 300 милиона долара ще бъдат пренасочени към други спешни приоритети, ако Конгресът одобри това. По-рано тази година Конгресът спря помощи за Пакистан на стойност 500 милиона долара.

Високопоставен израелски министър вече похвали Съединените щати за решението им да спрат изцяло и финансирането на Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Йордания изрази съжаление за решението. Министърът на външните работи Айман Сафади заяви, че страната му, където има 2 милиона регистрирани палестински бежанци, ще продължи да търси подкрепата на донори, тъй като ООН изпитва остър недостиг на пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка