САЩ трябва да бъдат победени, ако светът иска мир

Посещението на Байдън в Киев ясно демонстрира, че Вашингтон командва конфликта

Истината е, че Студената война никога не е приключила

Войната в Украйна сега навлиза във втората си година, като достигна първата си годишнина миналата седмица. На 24 февруари миналата година руските сили влязоха в украинската територия. Конфликтът пое много обрати през последните 12 месеца. Но изглежда, че има едно неизбежно, първостепенно развитие. Контурите на враждебността се появиха, за да идентифицират основната глобална заплаха, която са САЩ и неговата мания за нулева сума от империалистическата хегемония.

Но строго погледнато, войната в Украйна навлиза в десетата си година, след като произхода на този конфликт стига до преврата в Киев през февруари 2014 г., спонсориран от американската ЦРУ и други агенти на НАТО. Режимът на неонацистите, който беше инсталиран тогава и който продължава да е на власт, беше въоръжен и скрито подкрепян от САЩ и техните партньори в НАТО за агресивност към рускоезичните хора от бившата югоизточна Украйна. Но по-голямата цел за режима беше да привлече Руската федерация в екзистенциална конфронтация, която сега е в ход.

Западните правителства и техните медийни пропагандни субекти твърдят абсурдния наратив, че руският президент Владимир Путин е започнал една непровокирана агресия срещу Украйна.

Путин повтори своето твърдение в годишната си реч, че „Западът е започнал войната“. Руският лидер беше предвидимо охулен на Запад заради това, което каза. Но фактите от историята са на страната на Путин.

Американският учен професор Джон Миършаймър е един от няколкото изтъкнати гласа, които потвърждават, че войната в Украйна е била предвещавана от безмилостното разширяване на НАТО към Русия в продължение на много години. Украйна беше само върхът на копието, насочено към Русия.

Други източници на място в региона на Донбас, бивш на Украйна, също потвърждават, че подкрепяният от НАТО режим на Киев е ескалирал агресията си през февруари миналата година преди военната намеса на Русия. Това би означавало защо американският президент Джо Байдън уверено прогнозираше в началото на миналата година, че руските сили ще „нахлуят“ в Украйна. Американските режисьори на режима на Киев знаеха, че Русия ще бъде принудена да се намеси, за да предотврати смъртоносното нападение върху рускоезичното население вътре в този регион.

Оттогава регионът на Донбас се отдели от Украйна с референдум, проведен миналата година и се присъедини към Руската федерация след Кримския полуостров. Западните медии говорят за Русия, че е „анексирала“ Донбас и Крим и пренебрегват референдума, проследен от международните наблюдатели. Но след това същите тези западни медии отказват да съобщят как САЩ в акт на международен тероризъм взривиха тръбопроводите на „Северните потоци“ преди 5 месеца.

Военните действия в Украйна се изострят и ненужно се удължават заради огромния поток от американски и натовски оръжия в тази страна. Най-малкото за $100 млрд. въоръжение се напомпаха в режима, чиито войници са като модел на украински фашисти, които си сътрудничиха с нацисткия трети райх през Втората световна война. Това се случва, докато население на Запада страда от рекордни нива на бедност и строги икономии, наложени от призрачните елитарни владетели.
Само седмица администрацията на Байдън обеща още $2 млрд. военна помощ за режима на Киев, включително доставката на ракети с обхват на дълги разстояния за Хаймарс. Усъвършенстваната американска артилерия се използва за насочване и убиване на цивилните в районите на Донецк и Луганск, които сега са част от Руската федерация. Надеждната информация показва, че артилерията на Хаймарс се експлоатира от наемниците от НАТО, а не от украинските войски.

Тук важното е, че САЩ и НАТО воюват срещу Русия. Това вече не е прокси война с косвена подкрепа. Посещението в Киев от президента Байдън и нелепата му реч за „защитата на световната демокрация“ срещу „руската агресия“ ясно демонстрира, че Вашингтон командва конфликта и неговата опасна шарада как привързва целия свят в това.

Определените цели на Русия за „денацификация“ и „демилитаризация“ на режима на Киев все още не са изпълнени.

Горепосочената евентуална офанзива от подкрепяния от НАТО режим срещу региона на Донбас през февруари миналата година бе осуетен с намесата на Русия и безброй животи на рускоезичното население без съмнение бяха пощадени.

Независимо от това, истината е, че хората в новосъздадените части на Русия продължават да живеят при смъртоносни условия, наложени от САЩ и НАТО.

Едва ли има дипломатически или политически усилия за намирането на мирно решение. Китай предложи мирен план в 12 точки за разрешаването на конфликта в Украйна, но той бързо беше отхвърлен или подкопан от американските и европейските лидери. Крайният проблем е че, Вашингтон търси един хегемонен резултат с нулева сума, в който Русия да е победена, и който от своя страна ще проправи пътя за по-големи амбиции в борбата с Китай. Американските империалисти са на път да засилят военното обкръжение на Китай.

Войната в Украйна наистина е проява на основните исторически сили. Предполагаемият край на Студената война през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз доведе до следващите десетилетия на необуздано американско военно беззаконие и безнаказани войни. Вероятно, човек може да се върне назад и да твърди, че САЩ и неговата империалистическа банда на власт са наследниците на задачата на Третия райх да завладеят огромната суша на Русия. Западните капиталистически сили подкрепиха навремето възхода на Третия райх и само за кратък период целесъобразно превключиха за да победят нацистката Германия през 1945 г., защото Хитлер бе станал измамник.

Истината е, че Студената война никога не е приключила. Защото заповедта за капиталистическо подгряване, ръководено от американците, никога не е приключило. И никога няма да има мир по този ред.

Пратеникът на Русия в ООН, Василий Небензия, в обръщение към Съвета за сигурност тази седмица цитира данни, които показват, че САЩ се занимават с незаконни чуждестранни военни интервенции над 250 пъти след очевидния край на Студената война преди около 3 десетилетия.

От своя страна Китай тази седмица осъди САЩ като основен подбудител на световните конфликти, твърдейки, че 80% от чуждестранните войни и военните действия се дължат на прикрити и явни американски действия.

Никоя нация не е преброила броя на превратите, операциите за промяна на режима, масовите убийства в сравнение със САЩ. Неговите управници дори убиха един от собствените си президенти - Джон Ф. Кенеди през 1963 г. - защото той застава на пътя на техните империалистически цели.

В приказния свят на западните правителства и на техните медии, войната в Украйна се изобразява смешно като „защита на демокрацията и свободата“. Реалността е, че Украйна се превърна в една напомпана с пари военна ракета, от която западните войнолюбци и банките са се спуснали към печалбите, улеснени от корумпиран режим в Киев, и подтикват неонацистките паравоенни и наемниците на НАТО, да убиват руските граждани.

Изчислено е, че около 200 000 украински войници са били убити през последната година, докато ООН изчислява, че около 7 200 цивилни са загинали. Русия твърди, че се опитва да сведе до минимум жертвите сред цивилните.

САЩ и неговите съучастници от НАТО водят тази империалистическа война „до последния украинец“ и ще завещаят още една провалена държава, както направиха в Афганистан, Ирак, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен. Този път обаче американската империя води война срещу една ядрена сила, Русия, която няма да отстъпи. Две екзистенциални сили постепенно вървят челно глава срещу глава. И повечето хора осъзнават, че САЩ и неговата капиталистическа обедняваща война трябва да бъдат победени, ако светът някога иска да живее в мир.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения