САЩ: Ще присъстваме в Черно море, Русия да свикне с това

Военноморските сили на САЩ увеличават своето присъствие в Черно море за да противостоят на усилването на руския военен флот. Два американски военни кораба - "Карни" и "Рос", се намират след 17 февруари в Черно море в рамките на провеждане на операция за обезпечаване на безопасност в региона. Това се случва за първи път от юли 2017 година-два американски кораба да са в района, съобщи CNN.

"Присъствието на наши два кораба в Черно море едновременно не е само ответна реакция. Присъствието ни в този стратегически важен регион показва решимостта ни да укрепим стабилността и безопасността на нашите партньори по НАТО", каза командващият 6-ти американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди.

Русия също обяви, че изпраща в Черно море свои военни кораби. Според данни на Министерството на отбраната в Москва става дума за три кораба, които ще проведат учение.

Представител на Пентагона заяви, че Русия трябва да свикне с присъствието на американски военни кораби в Черно море, след като в последните години е разположила в Крим голямо количество войски и бойна техника.

Коментари

Задължително поле