На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Сближаване на ЕС с Русия ще бъде удар срещу САЩ Ще устои ли Брюксел на натиска на Вашингтон?

Нова книга разкрива каква е геоенергетиката в отношенията ЕС-Русия в началото на XXI век

14_1_247756Младият автор на “Труд” д-р Станислав Бачев издаде първата си монография “Геоенергетиката в отношенията ЕС-Русия в началото на XXI век”. В нея той анализира и търси отговорите на няколко основни въпроса: Възможно ли е партньорство между ЕС и Русия и защо? Може ли ЕС да израсне във влиятелен геополитически фактор? Какво е мястото на останалите големи играчи при подреждането на геополитическия пъзел?

Д-р Станислав Бачев е на 27 години, историк, доктор по политология във Варненски свободен университет. Специалист по международни отношения и геоенергетика.

Предлагаме ви откъс от неговата монография, която ще бъде представена на 11 декември в столичната книжарница „Гринуич”.

Днес светът е политически многополюсен и все още енергийно конвенционален. Енергетиката е своеобразен филтър на международните отношения, определяща взимането на стратегически решения и формирането на конюнктурни съюзи. Обществото тепърва ще навлиза в нова епоха на налагане на алтернативни източници на енергия и технологии, както и в процесите по тяхното овладяване от големите играчи по международната шахматна дъска.

Развиването на стратегически отношения между ЕС и Русия представлява удар по интересите на САЩ. Дихотомията на отношенията Брюксел-Москва е определена от една страна на политическо и от друга – на икономическо/енергийно ниво. Едното не може без другото и обратно. Артериалното свързване чрез газови и петролни връзки създава взаимозависимост на двете сили и предопределя дългосрочна необходимост от добри отношения, за да няма прекъсване на обмена. От една страна Русия цели да утвърди и запази своето монополно положение на европейския енергиен пазар. Първо, чрез подсигуряването на безпроблемна работа на вече изградените тръбопроводи, второ чрез реализирането на нови проекти, и трето – чрез възпиране на алтернативни проекти, които я заобикалят. Европейският съюз преди всичко търси две ключови характеристики: ниска цена и надеждност на източника, като това дава възможност за диверсификация, ако бъде възможна.

На политическо ниво, при подсигурена работеща енергийна среда, предпоставките за сближаване на ЕС и Русия се увеличават. Но също така обединена, силна Русия представлява незаобиколим фактор в европейските дела. Подсигурен енергийно, обединен и лидиращ икономически, ЕС се изправя пред най-голямото предизвикателство от създаването си – пълното обединение. Логично развитие, след като са направени две стъпки – да последва и трета. ЕС е обединен икономически, културно и териториално, това означава, че крайната цел е изграждането на свръхдържава, изградена на федеративен (или друг) принцип. Създаване на обща европейска армия, върховенство на централните закони в Брюксел и опит за изравняване на жизнения стандарт на всички граждани. Изпълняването на дори едно от тези, коментирани в различно време и от различни лидери, условия би лишило САЩ от една страна от военното присъствие на континента, а от друга – ще загуби лостовете на влияние през отделни държави. Израстването на ЕС може да се случи единствено с подкрепата на друга държава, която в случая е Русия. Алтернативата е задушаването на съюза от Вашингтон, Русия и Китай и постепенното му разпадане на съставни части или запазване на териториална цялост като улеснение при стокообмена.

Именно от тук идва политическата програма на Вашингтон, надпрезидентска и дългосрочна, насочена в няколко линии:

– Да бъде отслабена Русия. Първо – създаване на пръстен от зависими от САЩ държави около нея, които да я обхванат в клещи. Да бъдат прекъснати артериалните енергийни връзки с ЕС. Крайният резултат е Москва да бъде елиминирана от европейския газов пазар и сфера на влияние.

– ЕС да бъде въздържан политически с различни лостове – Европа на две скорости на политическо ниво, изразяващо се в остра разлика в политиката на източните държави, близки до САЩ и водещи политика в ущърб на Германия, Франция, Италия и други. Европа да бъде зависима енергийно от други източници – алтернативни енергийни трасета или обвързване със скъпия втечнен газ от САЩ.

– Създаване на горещи точки в сърцето на Европа, които да доведат до дестабилизация на регионално и европейско ниво.

Предизвикателствата в отношенията между ЕС и Русия не трябва да бъдат разглеждани единствено в тяхната собствена светлина. Най-добра яснота на погледа може да бъде придобита тогава, когато се разглеждат и действията на останалите играчи по световната шахматна дъска. На регионално ниво амбицията на Турция да стане енергиен разпределителен център на газ и нефт от Русия и Каспийския регион. Анкара винаги (докато го има) ще използва горещия бежански въпрос от последните години като лост за влияние над ЕС. След опита за преврат срещу Ердоган Анкара заема позицията за близко приятелство с Москва, но основано на прагматичен интерес. Ердоган вече няма амбицията, която имаше преди години, да влиза в ЕС, но има амбицията да бъде равен на ЕС и да бъде третиран като такъв. В тази посока на мисълта той би използвал всички налични средства, за да постигне тази цел. Историята е показала, че силният разбира единствено от сила, което прави подхода на турския президент единствено работещ.

От друга страна, мощният Китай, в момента стратегически партньор на Русия, изпълнява амбициозната и постижима програма да изгради нов път на коприната, като разгръща мащабни инфраструктурни и бизнес инвестиции в Източна Европа, включително България. Изграждането на железопътен, автомобилен и морски път с китайски пари е част от инвестиционната програма на Пекин. В този мегапроект участие взима и Русия, която е гръбнакът на северния път от Пекин през Москва към останалите европейски държави. Китай е достатъчно голям, за да може да разгръща своята програма както към ЕС и Русия, така и към САЩ, въпреки че акцентът пада върху първия блок от държави. Предизвикателството пред Китай е успешното излизане от икономическият сблъсък със Съединените щати. Икономическата война, започната явно през 2018 г. ще покаже до колко успешна е играта на покер на Вашингтон – дали Китай ще се окаже този икономически колос, който е готов и измества стария първи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Европейските страни никога няма да бъдат Единни. Чехия няма да забрави ножа, който и забиха Англия и Франция през 1938. Полша няма да забрави удара на същите страни през ВСВ. Унгария няма да забрави, че беше обезкостена от европейския сговор. България няма да забрави Берлинския конгрес и Ньой, Македония няма да забрави, че ѝ отнеха името, Испания няма да забрави Гибралтар. Всеки има какво да помни и в определен момент ще си го връща. Всички взети заедно няма да забрлавят Брекзит. Единственото спасение е федерализация на Европа, което няма как да стане при Европа на две и повече скорости. В този смисъл Европа е обречена на разпад.

  1. СМЯЯЯХ…!!! ТРУД, що за падение само…Този ли е „СПЕЦИАЛИСТ“ по Международни отношения??? На 27 години !!! До 23 бакалавър, после 3 год. доктор и на 27 е с 1 ЕДНА !!! година трудов стаж…! И по какво по-точно по история или политология?! Каква експертиза има този и по кое ?! Чете вестници и копира от Интернет…! Такива са напаст…с купени степени, без умения и желание да работят и да го придобият, само запушват страната с арогантния си кариеризъм…Тотална излагация от вестника! Толкова ли нямате хора с опит та ни набутвате поредния интернет клонинг?! Падение…

  2. Ц. И те имат политици и6рици, продаващи историята на държавите си за пари….

 2. Та еб@ историка.Нито е силна русия,нито вече е космическа сила.Тъпа мързилка-историк??русия е агресор,тя иска да владее Европа.ФОСТАТА

  1. до Тото: Виж какво, по-често ходи на лекар и си пий редовно хапчетата. Пишеш вече като лице в напреднал стадий на деменция. Добре че са тези от Труд да ти дават поле за изява.

   1. Прав е toto. А това за хапчетата нинова ли ви го спусна като „опорна точка“. Това е тъп отговор на безмозъчни фанатици без образование. Пне се научете да разбирате текст на български език.

    1. Ц. Медиите са пълни със статии за състоянието на здравеопазването… даже евроатлантическите министри на герб си го признават… само простите де6или на ценностите на плевнелиев не вдяват истината, че са бедни отрепки и нямат пари дори за хапчетата си… дерзай.

  2. Сигурно си го чул от холандския лъжец халбе зайлстра… за разлика от те6е той направи 16 години кариера с тази лъжа (преди да стане за смях), а ти си 6eше и сиостана тъп олихофрен…

 3. Не само срещу САЩ. Ще е удар и срещу бившите колонии на Русия, като България например.

  1. Слаби лозунги шизи, кажи на цецо да спускат от амбасадето на троловете си по силни, па дори и да не ги раз6ирате…

 4. Докторчето се опитва да прокара путинската опорка, че САЩ видите ли насъсква ЕС срещу путинова Русия. ЕС няма разногласия със САЩ за зловредността на Русия за демократичния ред в Европа и света. Разноглосията са по икономически въпроси

  1. Ми няма разногласия я, то и в сив нямаше разногласия…
   Аман от слабоумни тролещи олихофрени…
   Кажи на цецо за по – силните лозунги… може да наемете плевнята за консултант – и той е писал по поръчка на луканов.

 5. Интересен, реалистичен и трезв анализ, учудващо за толкова млад автор. Браво!

 6. С внимание прочетох написаното и ми се стори разумно. Още повече, че монографията е озаглавена „Геоенергетиката…“. Още в началото си този век показва задълбочаваща се взаимозависимост между енергетичните мощности и запаси на Русия и финансовите възможности на Европа. От друга страна обаче и коментара на Мирослава от София, ми се струва логичен. Така че, кой знае..?

 7. Напълно съгласен. Стабилен ЕС може да има само ако Русия е член на този съюз. Тя е част от Европа. Сомо така изграден ЕС може да се противопостави на напиращия тероризъм, подклаждан от Америка. Интересите на Америка винаги ще бъдат дестабилизация на ЕС и мюсюлманските държави от близкия изток. Тя няма интерес от силна и обединена Европа.

  1. Така е ако РУсия не се уоравляваше от фашистка хунта. Дори тогава ще бъде ужасно трудно да се обединят нации, които движат света напред с назадничави прости монголски руснаци. А точно те са били врагове на Европа от хилядолетия. Как да стане такова обединение? Западът се опита през 2000 година и стана ясно, че е невъможно.

 8. Занимавате се с плявата. Запада заминава в канала, следващата сила, която ще ръководи света и ще задава модата е Русия, заради това тя няма нужда да се обединява с ЕС, напротив ЕС ще тича подир Русия и ще дава -г-ъ-з-. А САЩ ще бъдат третостепенна сила докато не потъне целия им континент и не изчезнат напълно

 9. Колко много болни мазаци. заразени от бацила
  на руския фсшизъм! Ето даказателства та:
  Чехия помни 1938 година за Мюнхен но е забравила прашката пролет,руските и български
  танкоове, всяващи ужас в Прага и Братислава!!
  Полша помни 1938 година ,но е забравила Катин,
  бездействиетието на съветската армия пред
  Варшава,за да бъдат избити възстаниците, на
  полското правителство в Лондон и бруталната
  разправия със СОЛИДАРНОСТ!
  Унгария ,помни Ньойския договора, но забравила
  настъпленията на руските танкове в Будапеща!
  Украйна, Литва, Естония. Латвия и Финландия
  никога няма да забравят 3.март 1918година ,когато
  се отърваха от руския гнет и разпадането на
  империята на злото!
  Нормалните българи няма да забравят противо
  българската политика започнала с 1. Анатемата
  на независимата българска църква, 2. Силното
  противодействие стещу съединението 3. Даване
  карт бланш на Сърбия за сръбско българската
  война4. Организиране на убиството на Стефан
  Стамбулов. 5. Гадната им роля в Балканските.
  войни 6. Обявяване война с цел окупация и. последвал нечуван грабеж и терор . Терор направил гордия българин руски мужик!!! Тези
  деяния на рускит империализъм са гордост на
  българите със заразени мозъци от бацила на. руския фашизъм…..

  1. Браво на сталин, че не остави съветски войник да умре за интересите на чърчил! Велик патриот и военачалник!

 10. Мечката е напъната отзад толкова яко от Дракона, че вече не може да мръдне! Скоро ще я оплодят и ще роди нещо , ама няма да е мече! Китай е обвързал Русия с търговски договори за енергийни доставки и руснаците ще му играят по свирката, щото на опашката да му продават нефт и газ са достатъчно много. Така той принуди Путин и Медведев да му „подарят“ огромни земеделски земи далеч на изток, които руснаците никога не са използвали поради липса на население и капацитет, при това срещу унизително ниска аренда. /примерно 1000 пъти по-ниска от тази в България/ А за да използват тая земя комунистите в Пекин докарват напълно легално голямо количество китайци, които да я работят. Отделно много повече китайци минават нелегално руската граница и после легално или нелегално извършват всевъзможен бизнес не само на Изток, ами и на Запад от Урал. Даже в Европейската част те изтласкват руснаците от бизнеса с доставка на храни за големите градове и хората от доста руски села остават без препитание. Освен това чисто политически Путин има нужда от силната подкрепа на Китай в битката с Европа и САЩ, покрай анексията на Крим и войната в Украйна, за това не обръща внимание на това което правят китайците в задния му двор. А те настъпват с огромни крачки и скоро ще влязат и топките. Много китайци се женят за местни „рускини“ от монголоидната раса от тия местните в Източна Русия и Сибир и получават гражданство, но е знайно, че всеки китаец където и да е по света си остава китаец и не се претопява. Изгражда се една китайско-източно руска етническа общност, която няма нищо общо с Европейска Русия и европейските руснаци. Скоро на изток от Урал Китай ще има повече хора отколкото Москва, при това напълно легално. Още по силен е китайския тласък в гръб поради огромните инвестиции покрай тоя Път на Коприната, които Русия не може да си позволи да откаже в тая криза на рублата, като с това намалява непрекъснато суверенитета си върху територията и бизнеса си. Изводът е че Мечката е тръгнала по наклонената плоскост и не може повече да се откопчи от Дракона освен с война. Но е ясно че Русия не може да си позволи да започне война с Китай независимо от уважителната причина, дори след време конюнктурата за това да бъде подходяща тъй като подобен акт ще доведе до смъртта на Руската федерация и загубата най-малко на Сибир, който тя така или иначе ще загуби в обозримо бъдеще. Въпросът дори не е в това, а дали ще се стигне до по-сериозен разпад, тъй като с китайска, а и може и друга помощ да се отдели Татарстан, Чечня пък веднага ще обяви независимост с останалите мюсулмани кавказци. Възцможно е част територията да предпочете в труден момент да се присъедини към Белорусия, като към спасително място, тъй като тя не създава никакви проблеми и има по-висок рейтинг в очите на света. Ето това е коментар, реален, възможен и вече в движение! А Трудоваците утре спокойно могат да пуснат международен коментар на някое детенце от забавачката! Ха-ха-ха-ха-ха!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.