Сблъсъци между гръцки националисти и полицията в Солун

До късно снощи продължиха протестите в Гърция срещу договора със Скопие за името Северна Македония. По време на демонстрациите се стигна и до сблъсъци с полицията, предаде БНР.

Протестиращи гръцки националисти нападнаха с камъни полицията в Солун, която охраняваше конференция на активисти на управляващата партия СИРИЗА. На форума се обсъждаше договорът за новото име на Македония. Полицаите отвърнаха на агресията със сълзотворен газ и шокови гранати.

Ползите от договора за името на Македония, подписан в Преспа, беше темата на конференция, организирана в панаирното градче в Солун. На нея присъстваха и депутати от управляващата партия.

Над хиляда души с национални знамена и плакати "Македония е Гърция" се опитаха да влезнат в залата на конференцията. Полицията не ги допусна и частите на реда бяха замеряни с камъни. В отговор последва сълзотворен газ. Напрежението се засили след като към протестиращите се присъединиха феновете на футболния отбор ПАОК.

Депутатът от Сириза Мутафидис се опита да разговаря с протестиращите, които го нарекоха "предател" и отказаха диалог.

Предполага се, че акцията с протеста е организирана от неофашистката партия "Златна зора". Гръцки медии пък пишат, че в безредиците са участвали фенове на футболния отбор ПАОК.

След като видяха, че няма да бъдат допуснати до активистите на Сириза и депутатите, протестиращите продължиха да хвърлят камъни срещу полицията в центъра на Солун и пред местните офиси на Сириза.

Настъпи хаос, затвориха централната улица на града.

Задържани са четирима демонстранти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа