Сбогуването с Футболния бог

Изведнъж 75 000 души станаха на крака. За един човек. За едно момче, което сами кръстиха Футболния бог.

Бастиян Швайнщайгер за последен път излезе като футболист на „Алианц Арена“. Блудният син, един от най-най-великите в историята на гиганта „Байерн“ отноно бе в Мюнхен. Три години след като напусна в посока „Манчестър Юнайтед“, Швайни се завърна за великолепен бенефис. Доведе сегашният си тим „Чикаго Файър“ за контрола. Игра едно полувреме за американците и второто за своя роден клуб.

Швайнщайгер не само игра. Вкара четвъртия гол за победата с 4:0. И припомни на феновете времената, когато с капитанската лента „Байерн“ побеждаваше „Барселона“ на Лионел Меси с такъв резултат.

29-7

През сълзи после Швайнщайгер се обърна към трибуните. „Благодаря ви, че ме посрещнахте толкова топло – каза легендата, опитвайки неуспешно да скрие сълзите. - Аз съм един от вас и винаги ще бъда. Моето минало принадлежи единствено на „Байерн“.“

Каква радост за „Алианц Арена“! През второто полувреме на терена Швайни изведе своя „Байерн“ с капитанската лента. Отново бе в един тим с Томас Мюлер, Франк Рибери и Ариен Робен. Всички баварци носиха №31 на гърба си – номерът, с който Швайнщайгер стана Футболния бог.

Цялото ми тяло изтръпна“, призна Карл-Хайнц Румениге, вицепрезидентът на „Байерн“. Именно легендарният нападател бе освиркван от „Алианц Арена“, когато обяви раздялата с Швайнщайгер преди три години. Тя стана по желание на Пеп Гуардиола, който не виждаше вече достатъчно класа в своя капитан.

29-6

Преди шоуто Румениге и президентът Ули Хьонес бяха подготвили колаж с всички най-големи моменти от кариерата на Швайнщайгер. Заради него от музея бяха извадени и всички трофеи, които е спечелил с „Байерн“ - общо 18 на брой. Най-ценният от тях е Шампионската лига през 2013-а. Освен това Швайни е осем пъти шампион на Бундеслигата, седем пъти носител на купата на Германия, носител на суперкупата на Европа и родината си, световен клубен шампион...

Атракция за трибуните беше и Анна Иванович. Бившата прима на тениса и сегашна половинка на футболиста бе облечена с черно-бяла рокля с гол гръб. След края прегърна своя любим на терена. „От една година Бастиян се вълнуваше за този ден – каза Иванович. - Той заслужава тази чест.“

Заради него пристигна и почетният президент в пенсия Франц Бекенбауер. Там беше и Юп Хайнкес, треньорът от златния требъл през 2013-а. Дойде и Филип Лам, Оливер Кан, всички големи легенди на най-успешния германски клуб.

29-1

Басти заслужи всичко това – възкликна Томас Мюлер, друга рожба на „Байерн“. - Той беше винаги боецът на бойците. Даде толкова много на „Байерн“ и германския футбол. Нашето приятелство никога не може да бъде наранено.“

Швайни беше пример за всички нас и ще бъде за всички, които идват след нас“, добави настоящият капитан на баварците Мануел Нойер, с когото двамата спечелиха Мондиал 2014 – най-големия им персонален успех.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят