През 2020 г. най-отпускарски ще бъде месец май

Гръцкият външният министър: Турция изнудва Либия

Kосмическият кораб Dragon достави коледни подаръци и пивоварна на МКС

Ресторантите в Саудитска Арабия вече с общи входове за мъже и жени

Нено Димов: Париж e по-замърсен от София, но това не ни успокоява

Костов пак игра за „Левски“ след четири месеца

Тръмп: Северна Корея може да загуби всичко заради враждебността към САЩ

АБВ пише на „Булгартрансгаз” за „Турски поток” Питат за конкретен пусков срок

Опозицията в Беларус на протест срещу задълбочаващата се интеграцията с Русия

Ски зона Банско пусна писти заради студентите

„Икар от Кочериново” грабна наградата за дебют

Съдят старец за убийство с бастун след запой

ВАР все по-близо до Първа лига

Продават резиденция за рекордните 6,5 млн. евро Пура бар и библиотека привличат купувачите

Защитата на ЦСКА №1 в елита

Сборник показва как се е опазвала държавната тайна през соца Премиерата на документалното издание бе във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив

Комисията по досиетата представи новия си документален сборник „Държавна сигурност и опазването на държавната тайна (1944-1991)“ във Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Той се публикува в изпълнение на законово изискване и допринася за осигуряването на по-широк достъп до архивните материали, съхранявани в Централизирания архив на Комисията. С неговата премиера за пореден път се подчертава значението на Комисията за осигуряване на прозрачност на структурите и функциите на службите за сигурност в Народна република България.

„Това е страница от историята на тайните служби в България и тя трябва да бъде открита и прочетена докрай, колкото и болезнена да е тя. В сборника са представени само документи, намерени в архивите на бившите тайни служби. Ние не даваме оценки, а оставяме обществото само да направи изводите си за методите и принципите на работата на ДС“, заяви Борис Михайлов – член на Комисията по досиетата. Той допълни, че книжното издание на сборника включва 89 документа, а разширеният му електронен вариант – 140, като подборът е направен от над 200 архивни единици.

Ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика проф. д.п.н. Георги Манолов приветства усилията на Комисията за издирване, обработка, съхраняване и публикуване на архивните единици на Държавна сигурност и разузнавателните служби. „Обществото ни се нуждае от повече прозрачност и обективност и с вашата работа допринасяте за публичността на документите“, подчерта проф. Манолов.

Сборникът е 49-ото издание от документалната поредица „Из архивите на ДС“ на Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Той съдържа фототипни издания на документи, като списъкът им следва оригиналните заглавия, поясни Красимир Кръстев – главен експерт от отдел „Изследване и публичност на архивите“ към Комисията. Той допълни, че отделение „Държавна тайна“ при IV Управление на ДС е имало за задача осигуряване опазването на поверителни материали, контрол и проверка на „поверителните“ деловодства в учрежденията и предприятията. Друг приоритет е комплектуването на личния състав, като в службите е трябвало да работят само проверени хора, ползващи се с пълно политическо доверие.

След премиерата на документалния сборник, на която присъстваха представители на академичния, интелектуалния и обществен елит, последва дискусия, в която се изразиха различни мнения.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.