Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Ураганен вятър събори 6 ел. стълба в благоевградско село

Майк Пенс: Американското посолство ще бъде преместено в Ерусалим до края на следващата година

В Германия заловиха наш наркодилър, избягал от правосъдието

Испански съдия отказа да преиздаде европейската заповед за арест на Пучдемон

Отменят грипната епидемия в Перник В София заболяемостта спада

Повдигнаха обвинение на шофьор на ТИР, ударил с щанга полицай Извършителят от Беларус в ареста за 72 часа

Свалят дефицита с излишъци в бюджета

Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

Кабинетът прие финансовата макрорамка на държавата за догодина

Правителството одобри на извънредно заседание проектите за държавния бюджет, на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Основните промени, които пряко засягат обществото, са ръст на минималната работна заплата от 420 на 460 лева, увеличение на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с 1%, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване на тавана на пенсиите на 910 лева, индексирането им с 2,4%, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

За 2017 г. се залага сериозен ръст и на приходите, и на разходите. Финансовият министър Владислав Горанов очаква във фиска догодина да влязат 35,4 млрд. лв.,което е с 2,25 млрд. лв. повече в сравнение с 2016 г. Икономиката на страната трябва да нарасне с 2,5%, а предвиденият дефицит е в размер на 1,33 млрд. лв. или 1,4% от БВП.  След заседанието на кабинета Горанов обяви, че бюджетът за 2017 г. дава основание за оптимизъм и може да се изпълни, както е приет, а дори и по-добре. Вчера законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. беше внесен в деловодството на Парламента.

„Ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев, който допълнително постъпи в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита в следващите години до нула“, коментира той. Като най-голямо предизвикателство при съставянето на основната макрорамка на държавата Горанов посочи, че при намаляващ дефицит и запазване на декларираната данъчна система е трябвало да вместят приоритетите в него – образование, отбрана и здравеопазване.

По думите му бюджетът е консервативен, съставен в условия на положителен икономически растеж и осигурява достатъчно средства, за да гарантира нормалното функциониране на държавата и институциите.

„Очаквам доста интензивни дебати в Народното събрание в контекста и на обстоятелството, че финалът на бюджетната процедура тази година съвпадна с политическия цикъл и провеждане на избори за държавен глава“, добави Горанов.
Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че предвиждат увеличение на пенсиите с 2,4% от 1 юли, а по думите ѝ средният размер на пенсиите за 2017 г. ще е 341,57 лв.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.