АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Силен вятър удари София

Мощен циклон в Австралия Отменени са редица международни полети

Шефът на „Компютърни престъпления” Явор Колев поиска регистър на педофилите

Еди Рама: Без албанците няма Македония

Ден за размисъл в Русия: Какви са шансовете на кандидатите за президент (в проценти)

Отнеха родителските права на Азис Фолкпевецът трябва да плаща месечна издръжка от 1000 лева

Самолет се разби в къща във Филипините, десет души загинаха

Над 80 трабанта дефилираха в Търново (СНИМКИ)

Тръмп след уволнението на бившия зам.-директор на ФБР: Днес е голям ден за демокрацията

Потомците на баба Тонка не знаят български Героинята, родила 11 деца, дочакала да прегърне само една внучка

Близо 200 души протестираха пред НС срещу джендър идеологията

Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Появи се трейлър на филма “Хари и Меган: Кралски романс”

Заради строеж на мост на магистрала „Струма” спира движението край Сандански

Свалят дефицита с излишъци в бюджета

Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

Кабинетът прие финансовата макрорамка на държавата за догодина

Правителството одобри на извънредно заседание проектите за държавния бюджет, на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Основните промени, които пряко засягат обществото, са ръст на минималната работна заплата от 420 на 460 лева, увеличение на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с 1%, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване на тавана на пенсиите на 910 лева, индексирането им с 2,4%, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

За 2017 г. се залага сериозен ръст и на приходите, и на разходите. Финансовият министър Владислав Горанов очаква във фиска догодина да влязат 35,4 млрд. лв.,което е с 2,25 млрд. лв. повече в сравнение с 2016 г. Икономиката на страната трябва да нарасне с 2,5%, а предвиденият дефицит е в размер на 1,33 млрд. лв. или 1,4% от БВП.  След заседанието на кабинета Горанов обяви, че бюджетът за 2017 г. дава основание за оптимизъм и може да се изпълни, както е приет, а дори и по-добре. Вчера законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. беше внесен в деловодството на Парламента.

„Ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев, който допълнително постъпи в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита в следващите години до нула“, коментира той. Като най-голямо предизвикателство при съставянето на основната макрорамка на държавата Горанов посочи, че при намаляващ дефицит и запазване на декларираната данъчна система е трябвало да вместят приоритетите в него – образование, отбрана и здравеопазване.

По думите му бюджетът е консервативен, съставен в условия на положителен икономически растеж и осигурява достатъчно средства, за да гарантира нормалното функциониране на държавата и институциите.

„Очаквам доста интензивни дебати в Народното събрание в контекста и на обстоятелството, че финалът на бюджетната процедура тази година съвпадна с политическия цикъл и провеждане на избори за държавен глава“, добави Горанов.
Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че предвиждат увеличение на пенсиите с 2,4% от 1 юли, а по думите ѝ средният размер на пенсиите за 2017 г. ще е 341,57 лв.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.