Свалят на ръце телата на загинали туристи

Планинските спасители 5 дни издирваха с риск на живота си край връх Вихрен в Пирин изчезналия Пламен Христов.

При изключителен риск за спасителите

Втори труп е открит на мястото

Военен хеликоптер се отказа от участие в акцията

Труповете на изчезналия преди Коледа под връх Вихрен турист Пламен Христов и на втори мъж без документи ще бъдат сваляни на ръце в изключително рискови условия. Около 13.00 ч. днес хеликоптер на авиобаза “Крумово” излетя за мястото, но се върна, заради тежки метеорологични условия - силен вятър и минусови температури. Дежурният в Планинската спасителна служба Венелин Петров обаче опроверга военните като обяви, че времето е чудесно.

“Колегите спасители ще свалят труповете на ръце, независимо от рисковете. Не можем да ги оставим на произвола на съдбата на височина 2300 метра. Акцията със сигурност ще трае часове - 15 часа, може и повече. Дано се разминем без инциденти, тъй като теренът е рисков, стръмен и заледен”, добави той.

Пламен Христов

Районът се намира по западния склон на връх Вихрен откъм Влахини езера. Тялото на изчезналия преди седмица 69-годишен Пламен Христов бе открито с дрон на 1 януари. Спасителите преглеждали кадрите, заснети през изминалите дни, когато го видели на записите. Веднага група от 20 души тръгнала към мястото и намерила трупа на Христов. В близост до него лежало и безжизненото тяло на втори човек. Засега не е ясно кой е той, защото не са били открити документи, но се предполага, че е македонски гражданин, заради денари, открити в джоб на дрехите му. Възможно е той да се опитвал да помогне на Христов, или Христов на него, но и двамата са били застигнати от бяла смърт.

Седмица спасителите се опитваха да се договорят с държавата за отпускането на вертолет за издирването на Христов, но така и не успяха. България е единствената страна в ЕС, която няма спасителни хеликоптери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България