Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Свалят табелите на колите на пияни и без книжка (обзор)

Докато депутатите гласуваха поправките в закона, вчера сутринта автомобил се удари в спрял ТИР на Околовръстното на Благоевград. Катастрофата по чудо се размина без жертви.  Снимка: БИ ТИ ВИ

Катаджиите ще свалят табелите и ще отнемат за срок от 6 до 12 месеца регистрацията на автомобила на шофьор, който кара пиян, дрогиран или без книжка. Новата принудителна административна мярка ще се прилага и спрямо водач, който откаже проба за алкохол или наркотици. Тези поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) бяха приети окончателно с 99 депутатски гласа днес.

Служебното отписване на колата от регистрите на КАТ ще става само в случай че нарушител е нейният собственик, обясни пред “Труд” Настимир Ананиев, шеф на транспортната комисия на парламента. В случай че автомобилът е на друго физическо или юридическо лице, возилото ще се спира от движение за срок до 1 месец.

Собственикът на дерегистрирана кола няма да получава старите си табели, а ще трябва да понесе още едно наказание. След изтичане на срока той ще трябва да плати отново за номера и талони, а ако е жител на София, Пловдив, Варна или Бургас – да се реди с колата си на кошмарните опашки пред каналите на КАТ. В момента пътните полицаи залавят по 300-400 неправоспособни и 500-600 пияни шофьори на седмица. Това означава, че няколко десетки хиляди автомобила годишно ще се дерегистрират и регистрират отново, коментираха вчера запознати с проблема.
Депутатите приеха още шофьорите с книжка до 2 години да карат само с 2/3 от 39-те контролни точки в талона. Отложени бяха всякакви други ограничителни мерки срещу “новите” водачи. Например – да не карат нощем или с по-ниска скорост по магистралите.

При неправилно паркиране
Лепят глобата на предното стъкло

Фишът за неправилно паркиране ще се издава в отсъствието на шофьора нарушител и екземпляр от него ще се праща по пощата. На предното стъкло на автомобила ще се залепва уведомление за глобата. И тези нови правила бяха приети от депутатите вчера. Ако собственикът на автомобила не е извършител на неправилното паркиране, в срок от две седмици той ще трябва да уведоми МВР кой е виновният, на чието име да бъде прехвърлена глобата.

Остават в сила правилата, по които и в момента се издава електронен фиш за превишена скорост след засичане от камери на пътя. Документът, който има силата на наказателно постановление и се издава на собственика на заснетия автомобил, ще се изпраща с препоръчано писмо по пощата или ще се връчва от полицаи.

Отхвърлена бе идеята обикновените актове, които не са връчени на шофьорите, да влизат в сила след публикуването им в интернет сайта на МВР. Не беше прието също наказателните постановления да се лепят на табла в областните служби на КАТ. Падна и предложението писмата с глобите да се лепят по пощенските кутии на нарушителите или на входните врати на жилищата им, което да се счита за уведомление. Затова и в заключителните разпоредби на Закона за движение по пътищата не бе променен и Законът за административните нарушения и наказания.

Прието бе двойно вдигане на глобите за висока скорост. За каране с над 50 км/ч от разрешените извън населено място санкцията от 300 лв. става 600, а в населено – от 350 лв. скача на 700 лв. Остава в сила сегашното правило за добавка от 50 лв. за всеки 5 км/ч над превишените 50 км/ч.

3000 лв. за бързи

Организаторите на гонки и шофьорите, които участват в тях, ще се наказват с 3000 лв. глоба, а книжките им ще се отнемат за 12 месеца. За повторно подобно нарушение санкцията скача до 5000 лв., а лишаването от свидетелство – до 3 години. Тези текстове също бяха приети от депутатите, според които гонка е всяко нерегламентирано състезание с коли.
С 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка ще се наказва водачът, който кара в платното за насрещното движение по автомагистрала или скоростен път.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Как ще це санкционират шофьорите – чужденци, след засичане от камери на пътя?

  2. ЕДНО ГОЛЯМО ЕВАЛА !!! ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПРЕДИ ДОСТА ГОДИНИ -НО И СЕГА НЕ Е КЪСНО !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.