Светила в световната хирургия оперират деца в Пловдив

Светила в световната хирургия оперират деца в Пловдив

Светила в световната медицина пристигнаха в Пловдив, където ще оперират деца и ще вземат участие в два национални конгреса, които започнаха в петък в града под тепетата и ще продължат до неделя.

Най-известните имена са проф. д-р Мунтер Хадад, председател на Световната организация по миниинвазивна хирургия, и проф. Девендра Гупта, шеф на Световната организация по детска хирургия. "През следващата седмица проф. Гупта ще чете лекции на студенти, ще дава консултации и ще извършва операции в Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Свети Георги", съобщи проф. д-р Пенка Стефанова, началник на клиниката. Тя припомни, че преди 5 години в Пловдив проф. Мунтер Хадад е демонстрирал миниинвазивни методи за свързване на хранопровод със стомах и за оформяне на дебело черво. Малките пациенти, които тогава са били оперирани от прочутия хирург от Кралската болница в Лондон, са били момиченце на 1 година и момченце на 2 месеца. Двете деца имали вродени аномалии и намесата на хирурга променила живота им и и този на техните семейства. Момичето се е родило с голямо разстояние между двете части на хранопровода, поради което между тях не може да се осъществи връзка и храната, течностите и лекарствата влизали в организма само през тръбичка, поставена в стомаха.

Благодарение на проф. Хадад стомахът е качен в гръдния кош - по този начин в областта на шията се осъществила връзка на стомаха с горната част на хранопровода. Няколко дни след тази миниинвазивна операция момиченцето за първи път се хранило през устата. Двумесечното момченце, оперирано преди 5 години в Пловдив от проф. Хадад, пък било родено без анус. Тази вродена аномалия представлявала свързване на запушено дебело черво с уретрата на детето. За да оформи анус, хирургът разделя уретрата и дебелото черво и фиксира ректума на мястото, което трябва да заема в човешкото тяло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони