България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

20 украински моряци протестираха за заплатите си Корабът "Амсел" е арестуван във Варна за дългове към банка и фирми

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Данъчните в Бургас бесни на нарушител в училище Запечатаха ученически стол заради касови бележки

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Каракачанов: Не може в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до развод

8 месеца затвор условно за 79 лева подкуп, предложен на полицай

Николай Нанков: От 25 години има финансов недостиг за пътния сектор

Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Съдят младеж за жесток побой на момиче за отказ от секс

Светило в археологията: Децата могат да научат за Древния Рим в Пловдив повече отколкото в…Рим

„Децата могат да научат в Пловдив много повече за историята на Древния Рим, отколкото дори в…самия Рим. Аз самият живея в Рим и мога да ви уверя, че там няма такъв запазен паметник като античния Римски стадион в Пловдив. Имате невероятно културно наследство и трябва да сте много горди“, декларира почетният президент на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) Гайл де Гишен. Той е в града под тепетата за участие в международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“ заедно със светила в археологията от Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания, Македония и България.

Думите на Гайл де Гишен бяха потвърдени и от директора на Центъра за археологическа консервация в Рим и президент на ICCM Роберто Нарди. „Археологията и културата са основен ресурс за туризма. Ако направим опит за паралел с петрола, можем да видим, че петролните ресурси са невъзобновяеми – в даден момент те приключват и край. Докато културата може да бъде възобновяем ресурс, ако се съхранява и управлява правилно“ заяви Роберто Нарди. Според него откритите в Голямата базилика в Пловдив мозайки са с по-добро качество от тези в Рим, а същевременно са и много ценни и интересни заради историята, която носят. „Няколко десетилетия считахме, че археологията е работа само за археолозите.

Но тя всъщност носи важна обществена информация, черпи обществени ресурси и резултатите от нея са фундамент, защото археологията е лост за икономическото развитие на една страна“, допълни шефът на ICCM, организация с 40-годишна история, в която членуват над 300 професионалисти от 35 държави.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “ Имате невероятно културно наследство и трябва да сте много горди“, декларира почетният президент на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) Гайл де Гишен. Той е в града под тепетата за участие в международния симпозиум “ Разбира се, че имаме:) Нищо ново под слънцето:) Проблема е, че не се стопанисва добре и не се рекламира както подобава за такъв рядък феномен 🙁 Съгласни сме с един друг специалист, който казваше, че България е просто един музей:)Ккъдето и да погледнеш археологични паметници. Даже при прокарване на пътища, разни строежи и др. вече не им се обръщало внимание, защото трябвало да се спират скъпи строежи, пътища та магистрали:)))

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.