Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Гърция и Македония започват нов кръг от преговорите относно спора за името

Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Светило в хирургията оперира в Пловдив 5 деца с вродени тежки дефекти

проф. д-р Девентра Гупта
Председателят на Световната организация по детска хирургия проф. д-р Девентра Гупта оперира петима малчугани на възраст от 1 до 5 години в Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив по време на 4-дневното си посещение у нас.
Преобладаващите случаи били на хипоспадия – тежък вроден дефект, при който отворът на уретрата вместо на върха на пениса се намира на друго място. „Това е висш пилотаж в детската хирургия“, обясни проф. д-р Пенка Стефанова от УМБАЛ „Свети Георги“.
Проф. Гупта, който за първи път идва у нас, е консултирал също така и няколко оперирани малки пациенти, страдащи от ано-ректални аномалии и атрезия на хранопровода.
Светилото в световната хирургия чете лекции пред студенти от Медицинския университет в Пловдив, които научиха, че едва 10% от 3 млрд. деца на планетата имат достъп до качествени услуги и високотехнологични центрове. Съсредоточаването на високите технологии и квалифицираните специалисти на места като САЩ, Европа, Сингапур и Япония е причината 90% от децата да не могат да получат нужните медицински грижи. На липсата на детски хирурзи в повече от 60 страни пък се дължи високата детска смъртност в райони като Южна Африка, уточни председателят на Световната организация по детска хирургия.
Други предизвикателства пред детските хирурзи са липсата на специализирани болници в 2/3 от страните по света, недостигът на човешки капитал за проучвания в областта на детското здравеопазване и т.н.
По думите на проф. д-р Гупта 2% от децата в света са с вродени аномалии, като при 0,1% те са толкова сериозни, че са нужни животоспасяващи операции веднага след раждането. Ето защо основната цел на Световната организация по детска хирургия е да развива детската хирургия по цял свят и да я направи достъпна за всички деца, които се нуждаят от нея. Проф. Гупта разказа, че посещава България за пръв път, но обеща, че това няма да е последната му визита. Той останал очарован от прекрасния Пловдив и от дружелюбните и гостоприемни домакини и хора.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.