Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Лаура Кьовеши е окончателно утвърдена за главен прокурор на ЕС

Светило в хирургията оперира в Пловдив 5 деца с вродени тежки дефекти

проф. д-р Девентра Гупта
Председателят на Световната организация по детска хирургия проф. д-р Девентра Гупта оперира петима малчугани на възраст от 1 до 5 години в Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив по време на 4-дневното си посещение у нас.
Преобладаващите случаи били на хипоспадия – тежък вроден дефект, при който отворът на уретрата вместо на върха на пениса се намира на друго място. „Това е висш пилотаж в детската хирургия“, обясни проф. д-р Пенка Стефанова от УМБАЛ „Свети Георги“.
Проф. Гупта, който за първи път идва у нас, е консултирал също така и няколко оперирани малки пациенти, страдащи от ано-ректални аномалии и атрезия на хранопровода.
Светилото в световната хирургия чете лекции пред студенти от Медицинския университет в Пловдив, които научиха, че едва 10% от 3 млрд. деца на планетата имат достъп до качествени услуги и високотехнологични центрове. Съсредоточаването на високите технологии и квалифицираните специалисти на места като САЩ, Европа, Сингапур и Япония е причината 90% от децата да не могат да получат нужните медицински грижи. На липсата на детски хирурзи в повече от 60 страни пък се дължи високата детска смъртност в райони като Южна Африка, уточни председателят на Световната организация по детска хирургия.
Други предизвикателства пред детските хирурзи са липсата на специализирани болници в 2/3 от страните по света, недостигът на човешки капитал за проучвания в областта на детското здравеопазване и т.н.
По думите на проф. д-р Гупта 2% от децата в света са с вродени аномалии, като при 0,1% те са толкова сериозни, че са нужни животоспасяващи операции веднага след раждането. Ето защо основната цел на Световната организация по детска хирургия е да развива детската хирургия по цял свят и да я направи достъпна за всички деца, които се нуждаят от нея. Проф. Гупта разказа, че посещава България за пръв път, но обеща, че това няма да е последната му визита. Той останал очарован от прекрасния Пловдив и от дружелюбните и гостоприемни домакини и хора.
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.