Светлана Захарова - "Жизел" с осанка на богиня

Сензационен успех на мегаздездата в балета в зала 1 на НДК

Зала 1 на НДК беше препълнена до пръсване в понеделник вечерта, като на концерт на Веселин Маринов. Само че представлението беше от съвсем различна величина - мегазвездата Светлана Захарова и сценичният й партньор Денис Родкин гостуваха в спектакъла "Жизел" на Софийската опера и балет.

Оказа се, че има поне няколко хиляди любители на балета, готови да преминат през лабиринта от строителни заграждения (ремонтът на Двореца на културата не е приключил), в търсене на духовна храна. Идването на Захарова беше голямо събитие в културния живот на София.

В зала 1 можеше да се забележат представители на интелигенцията, на политическите среди, както и почти всички известни или по-малко известни бивши, настоящи и бъдещи български балерини и балетисти. Но там бяха най-вече обикновените хора, любителите на балетното изкуство. И нито един от присъстващите не си тръгна разочарован.

Светлана Захарова беше ненадмината и огромна част от публиката за първи път се докосна до чистото съвършенство. Танцът й беше пиршество, както за разбирачите, така и за хората без такива претенции. С безупречната си техника, с ефирността на ръцете си и уникално прецизните си крака, с изяществото на почти безплътното си тяло, Захарова играеше по сцената, като лъч светлина.

Партньорът й Денис Родкин, млад и красив балетист със страхотни качества, по отношение на техниката не беше на висотата на примата. Сред гостуващите от Болшой театър имаше трета звезда, която не остана незабелязана. Става дума за диригента Павел Клиничев (диригент на оркестъра на Болшой театър), който получи бурни аплодисменти в края на спектакъла.

Любимците на балетната публика Марта Петкова (Мирта), Диляна Никифорова (Берта) и Росен Канев (Ханс) бяха посрещнати топло от зрителите, но все пак в светлината на прожектора бяха Захарова и Родкин.

По време на представлението публиката спонтанно избухваше в аплодисменти. Трябва да отбележим, че подобен израз на възхищение получиха и балерините от ансамбъла по време на танца на вилисите във второ действие.

Захарова се държа като истинска звезда и прие скромно наградата "Златна муза", която се връчва за принос в руско-българските отношения. "Искам да благодаря на прекрасния състав на Софийската опера и балет", каза тя.

Както обикновено, част от зрителите останаха недоволни от акустиката в зала 1 на НДК, но като цяло идването на Захарова беше голям успех на организаторите "Жокер медия".

Преместена от Софийската опера на сцената на грамадната зала 1 на НДК, постановката на "Жизел" направи впечатление на леко овехтяла. И на фона на бляскавото присъствие на Захарова-Родкин възниква въпросът не е ли време Софийската опера да вложи средства за по-свеж и модерен спектакъл на класиката на Адолф Адам?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура